Rabbijn Evers drie maanden geschorst vanwege standpunt rond rituele slacht

Rabbijn Raphael Evers uit Amsterdam, een van de meeste prominente joden van Nederland, is geschorst. Hij mag van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) drie maanden geen werkzaamheden uitvoeren voor de rabbinale rechtbank. Aanleiding voor de schorsing is de opstelling van Evers in de discussie over onverdoofd ritueel slachten. Hij lijkt daarin twee gezichten te tonen: één pro, één contra.

Vorige week lekte er een brief uit waarin de rabbinale rechtbank, waarin Evers namens het NIK zitting heeft, aan Europese collega's uitlegt hoe ze over het convenant denkt dat joden en moslims onlangs sloten met de overheid om het dierenwelzijn te verbeteren. De brief is kritisch. Er staat bijvoorbeeld in dat slachtapparatuur moet worden aangepast, omdat het koosjere slachten anders in gevaar kan komen.

De gealarmeerde toon van de brief schoot het bestuur van het NIK in het verkeerde keelgat, aangezien deze organisatie juist een van de pleitbezorgers was van het convenant. De indruk zou kunnen ontstaan, zo vreest het NIK, dat de organisatie eigenlijk af wil van de overeenkomst. En dan zou de hele discussie over het onverdoofd ritueel slachten van voren af aan beginnen. Om hem op zijn plek te zetten, besloot het bestuur van het NIK Evers voorlopig te schorsen.

Volgens Evers is de brief verkeerd geïnterpreteerd. "De brief is geschreven in typische rabbijnentaal", legt hij uit. "Er worden veel hyperbolen gebruikt, waardoor zaken zwaarder worden voorgesteld dan ze zijn. Het lijkt alsof de brief het over problemen heeft, terwijl alleen wordt uitgelegd wat aangepast moet worden voor koosjere slacht. Rabbijnen in heel Europa denken dat deze discussie ook in andere landen kan gaan spelen. De brief hebben we gestuurd om ze te informeren."

Evers zegt nog steeds achter het convenant te staan. Hij zegt ook dat hij zich niet gerealiseerd had dat het jargon van de joodse wetgeleerden tot boze reacties zou kunnen leiden. Hij kan zich de reactie van het NIK overigens wel voorstellen. "Het gaat ze erom dat het convenant rimpelloos wordt ingevoerd." De rabbijn vecht de tuchtmaatregel niet aan en verwacht na de strafperiode zonder problemen weer aan de slag te kunnen in de rabbinale rechtbank.

Het bestuur van het NIK was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden