Rabbi Ephi

Geliefde is een Jodin. Maar op dat davidsterretje na dat ze om haar nek draagt is er weinig Joods aan haar. Geloven doet ze niet en in Joodse kringen vertoeft ze ook niet. Wat niet wil zeggen dat ze haar identiteit niet koestert. Gedurende haar jeugd werd door haar ouders (beiden Joods) die identiteit bewust onder een deken van stilte begraven. De oorlog was nog niet zolang voorbij en je wist nooit hoe de toekomst eruit zou zien. Voorzichtigheid was geboden.

In de beleving van haar eigenheid hoort natuurlijk veel nieuwsgierigheid. Een sport zal ik het niet noemen, maar Geliefde heeft de neiging om bij de eerste de beste passant Joodse trekken te bespeuren. Vanzelfsprekend ben ik al jaren een van haar favoriete doelwitten. Dit gebeurt niet altijd op fijnzinnig en genuanceerde manier: "Je bent Joods, dat weet ik wel zeker", beweert ze telkens weer op raadselachtige doch besliste toon. Of ik hier om moet lachen of me achter de oren moet krabben, weet ik nog steeds niet. Kijk, spannend vind ik het wel om mij halverwege mijn leven een splinternieuwe identiteit aan te meten. Neger of Chinees zal ik waarschijnlijk nooit worden. Katholiek ben ik wel geweest. Fransman met de Nederlandse slag, nog steeds. Maar wie weet, kan ik ooit Joods worden.

Daarvoor moeten wel bewijzen geleverd worden. Af en toe komt Geliefde thuis met een opzienbarende onthulling. Zo had ze van een collega gehoord dat ergens in Nederland een zekere rabbijn Efimenko moest bestaan. Kijk als men plotseling met imposant artillerievuur mijn stellingen begint te bombarderen, dan moet ik natuurlijk wel bewegen. Rabbi Ephi klonk sensationeel. Een Israëlische minister Ephi had ook niet misstaan. En wie weet bezat ik nog wat DNA van Albert Einstein, Karl Marx of Charlie Chaplin? Ik struinde koortsachtig het internet af maar kon Rabbi Ephi niet te pakken krijgen. Wel een heleboel andere Ephi's die je met een Oekraïense tongval dient te spellen: Efimenko natuurlijk maar ook Jefimjenko en Jefimenko. Sommigen haalden zelfs Wikipedia, de encyclopedie van het internet. Zachar Ephi is een schaakgrootmeester, Tatyana Ephi heeft een persoonlijk record van 197 cm bij het hoogspringen en Anna Ephi is een paralympic-zwemster categorie S12. De Ephi's zijn vanzelfsprekend veelzijdig. Maar David en Abraham Ephi waren niet echt oververtegenwoordigd. Ik was van plan mijn zoektocht te staken tot ik op YouTube bij Alexey Efimenko terechtkwam. Ik was ontstemd. Niet omdat Alexey een soort Joods hoedje droeg en gitaar speelde naast een Joods ogende violist, maar doordat de musicus sprekend op mijn vader leek. Shalom Alexey! Ik luisterde aandachtig naar het stuk: 'Bei Mir Bist Du Shein'. Een van de meest populaire Jiddische liedjes die ooit zijn geschreven. Ik pakte mijn telefoon en liet mijn vader geen ruimte: "Zeg Mozes, wat doet die Joodse dubbelganger van jou in New York?" Maar verder kwam ik bij hem niet. Nu weet ik wel dat een videootje op YouTube geen bewijs is van mijn eventueel verborgen identiteit, maar Geliefde gaat straks dit stuk lezen en ik weet nu al wat haar reactie zal zijn: "Onmiskenbaar Joodse humor!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden