Rabarbertaart

Plakjes bladerdeeg met water aan elkaar geplakt tot een grote lap; 1 eetlepel suiker; 1 eetlepel geschilde, in heel dunne reepjes gesneden (2 cm lang) gemberwortel; 1 dl vloeibare honing met zachte smaak; halve rol speltbiscuitjes of volkoren tarwebiscuits, fijngestampt; 500 g rabarber, in stukjes gesneden; enkele blaadjes engelwortel, fijngehakt (alternatief: citroenmelisse of sliertjes gekonfijte citroenschil); klontje boter; geraspte schil en sap van 1 rode grapefruit; 1 eiwit

Trouwe Trouw-lezers kennen haar naam vast nog, al was het maar van de stukjes over haar ervaringen in haar volkstuin in deze krant. Alma Huisken heeft haar groen-activiteiten een paar jaar geleden drastisch uitgebreid door naar een dorpje in Groningen te verhuizen, naar een huis met veel (moes)tuin erbij. Ze schreef een boek, dat leest als een roman, waarin ze een schat aan ervaringen heeft opgetekend: ’Van het land, genieten van een groener leven’. Ik neem het zeker mee wanneer ik met gebroken enkel en al naar ons Franse huis word getransporteerd, ook al vanwege de interessante recepten die erin staan. Op basis van Alma’s rabarbertoet met honing, gember en engelwortel maken we een rabarbertaart.

Meng een dag van te voren de reepjes gemberwortel met honing.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ingevette taartvorm met bladerdeeg, strooi er suiker over en prik gaatjes in het deeg. Leg er bakpapier of aluminiumfolie en een steunvulling (b.v. overjarige bruine bonen) op, bak de taartbodem 10 minuten, verwijder de steunvulling en zet de taartbodem nog 5 minuten in de oven.

Meng de geraspte grapefruitschil door het biscuitgruis.

Breng rabarber, gehakte engelwortel en grapefruitsap aan de kook in een pan met dikke bodem en stoof de rabarber met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten. Klop het eiwit stijf en spatel het schuim door de rabarber. Doe het rabarbermengsel in de gebakken taartbodem, strooi er het biscuitgruis met de geraspte schil van de grapefruit over en giet er de (eventueel iets warm gemaakte) vloeibare honing met gemberreepjes over. Temper de oventemperatuur tot 180 °C en bak de taart in een half uur gaar.

Alma beveelt aan er dikke schapenyoghurt of volle geitenkwark, gezoet met honing, bij te serveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden