Rabarbercrumble

De roze rabarber ligt weer in grote hoeveelheden te pronken en omdat de enige rabarbertegenstander in mijn buurt geheel bekeerd is sinds hij in sinaasappelsap gekookte rabarber heeft geproefd, is het rabarberseizoen zelfs iets waar hij naar uitkijkt.

Neem het kalk verslindende karakter van rabarber voor lief en drink een extra glas melk, neem een kalktablet of schep er een dot crème fraîche op. Ga niet in de weer met schepjes krijt onder het motto dat de rabarber dan minder suiker zou behoeven, want helaas wordt niet alleen het zuur minder, maar verliest de rabarber veel van al zijn smaak.

U kunt deze rabarbercrumble makkelijk als warm dessert serveren: u kunt hem zo voorbereiden dat u hem alleen nog maar in de oven hoeft te zetten.

Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van 2 cm. Doe ze in een kom.

Snijd een kapje van de boven- en onderkant van de sinaasappels. Zet de sinaasappel rechtop op een plankje en snijd van boven naar onder de schil en al het wit weg. Giet sap dat op de plank is gelopen bij de rabarber. Snijd boven de kom (om het sap op te vangen) de partjes sinaasappel tussen de vliezen uit en doe ze bij de rabarber, evenals de appel en de gember. Hussel er de 2 eetlepels suiker door. Vet een ovenschaal in met boter, schep er het rabarbermengsel in, dek hem af met plasticfolie en zet hem koel weg.

Strooi voor de kruimellaag de bloem in een kom. Wrijf met uw vingertoppen de blokjes boter door de bloem tot u een kruimelige massa hebt. Meng er luchtig de twee soorten suiker door. Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast.

Verhit de oven tot 180 ºC. Strooi het kruimelmengsel in een dikke laag op het rabarbermengsel en bak de crumble in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Klop voor het serveren desgewenst de cointreau door de crème fraiche.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden