Op een zomerse avond trekken hordes toeristen langs de ramen op de Wallen.

AnalyseRaamprostitutie

Raamprostitutie, kan dat tegenwoordig nog wel?

Op een zomerse avond trekken hordes toeristen langs de ramen op de Wallen.Beeld Olaf Kraak

De nieuwe voorstellen van Amsterdam voor de Wallen passen binnen de tijdgeest. ‘De expliciete objectivering van vrouwen wordt in deze tijd minder geaccepteerd.’

“Natuurlijk zijn er lastige toeristen en dronken dagjesmensen die raamwerkers op de Wallen lastigvallen”, zegt Foxxy Angel, woordvoerder van Proud, de belangenvereniging voor Sekswerkers in Nederland. “Maar sekswerkers die er bewust voor hebben gekozen voor het raam te staan, weten waar ze aan beginnen. Dan lachen die toeristen een beetje, tuffen ze op je raam. Ja, leuk is het niet maar je stapt even naar buiten en maakt het schoon. Als ze je raam ­intrappen, kijk, dat gaat te ver.” Wat de vereniging echt vervelend vindt ? “Dat burgemeester Halsema het een optie vindt om de prostitutie op de Wallen te sluiten. Het is de vertrutting van de stad.”

Het moet anders op de Wallen, kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) deze week aan. De traditionele raamprostitutie in de binnenstad, met vergunning, staat onder druk. Het toerisme domineert meer dan ooit en de sekswerker is voor sommige bezoekers niet meer dan een attractie om naar te kijken. Tegelijk is de onzichtbare prostitutie en die zonder vergunning de laatste jaren toegenomen. Om dat te veranderen test de gemeente de komende tijd vier scenario’s, één daarvan wordt uitgewerkt tot nieuw beleid.

Gordijnen dicht

Dr. Joep Rottier van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar de decriminalisering van sekswerk en neemt de vier scenario’s door. “Het is goed dat Halsema het doel stelt de positie van sekswerkers te verbeteren. Om dat te doen, is het ­belangrijk dat het aantal vergunde arbeidsplaatsen voor sekswerkers niet af-, maar toeneemt. Daarmee verminder je namelijk de kans dat sekswerkers van de radar verdwijnen. Het scenario met meer raambordelen op en rond de Wallen – zodat de drukte voor de ramen wordt gespreid – is dan ook een goede”, zegt hij. De andere drie ­scenario’s gaan uit van verplaatsing van ramen of het minder zichtbaar maken van prostitutie in het ­gebied door bijvoorbeeld de gordijnen voor de ramen dicht te doen.

“Ik krijg de indruk dat het meer gaat om wat de bewoners van ­Amsterdam nog willen zien tegenwoordig”, zegt Frank Hindriks, hoogleraar ethiek, sociale en politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Natuurlijk is ­decriminalisatie van sekswerk ­belangrijk, maar ik vind het opvallend dat drie van de vier geboden scenario’s sekswerk uit het zicht of aan de rand van de stad proberen te krijgen.”

We willen problemen van anderen niet meer zien

Volgens hem kan Amsterdam er ook net als in Antwerpen voor kiezen om meer politie in te zetten, strenger te handhaven. “En van alle scenario’s die er nu liggen, is er maar één dat aansluit bij de wens van de sekswerkers zelf. De scenario’s sluiten nu vooral aan bij dat we steeds minder tolerant zijn richting raamprostitutie, bewoners hebben een probleem met de openheid er van. We willen de problemen van anderen niet meer zien. Die moeten ze zelf maar oplossen. Dit soort denken past goed bij de participatiemaatschappij.”

Volgens hoogleraar sociologie Olav Velthuis van Universiteit van Amsterdam is het ook zo dat het vermarkten van seksualiteit in het openbaar op steeds minder goedkeuring kan rekenen. “Er wordt in deze tijd paal en perk gesteld aan interacties die twintig à dertig jaar geleden geaccepteerd werden. Denk aan de #MeToo-beweging.” Volgens Velthuis is niet alleen wat acceptabel is in de omgang tussen mannen en vrouwen veranderd, ook de expliciete objectivering van vrouwen wordt in deze tijd minder geaccepteerd.

Lees ook:

Naar de Efteling of de Wallen?

Het is te druk, vinden ook de ondernemers in de oude binnenstad. Maar de prostitutie verplaatsen, is niet de oplossing.

Sekspark Amsterdam: te veel toeristen, te weinig klanten

Amsterdam worstelt al decennia met de jungle van het Wallengebied, vergeefs. Prostituees en bewoners lijden onder de 2,5 miljoen bezoekers in het sekspretpark. ‘Het lijkt alsof we apen zijn.’

Amsterdam maakt eind aan rondleidingen op de Wallen

Amsterdam kondigde eerder dit jaar aan een eind te maken aan de groepsrondleidingen in The Red Light District. “Sekswerkers zijn geen toeristische attractie”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden