Raadsverkiezingen 2006 / Koopzondag trekt meer kiezers dan allochtone kandidaten

Kandidaat-raadsleden probeerden gisteren in Den Haag allochtone kiezers te bereiken. De winkelstraat bleek populairder.

Bianca Rafaela, achtste op de lijst voor de Haagse partij Solidair Nederland, kijkt boos het publiek in. „Ik ben het zat. Bepaalde groepen worden in deze maatschappij uitgesloten. Daarom ga ik de politiek in!” Een handvol partijleden klapt hard.

Rafaela is op een verkiezingsmanifestatie van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) in het Haagse stadhuis. Het LOM wil meer allochtone kiezers naar de stembus krijgen. Daarom mogen, voornamelijk allochtone, kandidaat-raadsleden vandaag kiezers winnen.

Maar het stadhuis is leeg. Belangstellenden zijn lid van de organisatie of hebben een partij-sjaal om de nek. Hier zijn weinig stemmen te winnen, ziet ook Jozef Labuche van de Haagse Allochtonen Partij. „Dit is satire. Er is geen animo onder de allochtone bevolking om hier naar te luisteren. De organisatie zou de mensen uit de winkelstraten hiernaartoe moeten jagen, daar ziet het nu letterlijk zwart van de mensen.”

De kandidaten houden felle, korte betogen, ondanks de opkomst. Alles draait om onderwijs, meent Rachid Guernaoui, derde op de lijst voor D66 in Den Haag. „Je zult mij niet in de moskee zien om zieltjes te winnen. Allochtonen stemmen voornamelijk PvdA omdat ze zich niet verdiepen in partijprogramma’s.”

„Hier in Den Haag staan de gekleurde mensen aan de kant, terwijl de structuren van de stad wit zijn”, vindt Fred Kartaram, lijstduwer van Links Appèl, een afsplitsing van GroenLinks. „Allochtonen moeten overal vertegenwoordigd zijn.” Het zijn opmerkingen voor de Bühne. Het applaus komt van de achterban.

De bijeenkomst is niet toevallig in Den Haag. De stad kent een explosie van nieuwe, lokale partijen die naar de gunst van de allochtone kiezer dingen: de Vooruitstrevende Integratie Partij, Multi Volks Partij, Islam Democraten, Haagse Allochtonen Partij, Solidair Nederland.

„Dit geeft aan dat allochtone kiezers zich niet kunnen vinden in de gevestigde partijen”, concludeert CDA-lijsttrekker Michel Santbergen. „Dat trekken wij ons aan, maar ik weet niet hoe het komt.” Volgens Labuche is het simpel: de minderheden zijn slecht vertegenwoordigd in de landelijke partijen. „Maar zolang die kleine partijen niet fuseren, heeft het geen zin. Er zijn in Den Haag zeven of acht zetels onder de lokalen te verdelen. Nu versplintert alles en is het niets waard.”

Halverwege de bijeenkomst komt de PvdA, de grote afwezige, poolshoogte nemen. De partij staat op deze koopzondag met een kraam in de winkelstraat, een strategisch slimme zet. Rabin Baldewsingh, derde op de lijst: „Wij hebben liever één-op-één contact met de mensen dan hier vertellen hoe representatief je wel niet bent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden