Raadsvergadering Zaanstad toont vooral onmacht

VAN ONZE VERSLAGGEVER

"Liever géén burgemeester, dan déze burgemeester!" Geen goed woord had raadslid Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid) gisteravond over voor burgemeester Geke Faber (PvdA) van Zaanstad. Tijdens een druk bezochte raadsvergadering diende hij met Democratisch Zaanstad en de SP een motie van wantrouwen tegen haar in. Hij had er geen fiducie in dat Faber de rust in de wijk Poelenburg terug kan brengen.

De toon was gezet. Wat volgde was een vergadering met meer verwijten dan oplossingen. Wat getoond werd, was eerder onmacht dan daadkracht. "Hard waar het moet en een uitgestoken hand waar het kan", is en blijft volgens Faber de kern van haar aanpak. Zij erkende dat de problematiek weliswaar in Poelenburg bekend was, maar dat die in heftigheid was toegenomen.

Van der Laan verweet de burgemeester dat zij niet 'pontificaal' ging staan achter raadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad, die in Poelenburg woont. Rot kaartte de overlast van jongeren in de wijk aan in de landelijke media en werd daarna door jongens in de wijk geïntimideerd. Op internet ontving ze bedreigingen.

Faber deed niets om Rot te beveiligen, zei hij. Faber bestreed dat en kon in het openbaar niets zeggen over de bescherming voor Rot. Zij bood de raadsleden aan achter geloten deuren meer informatie daarover te verschaffen.

De motie-indieners zeggen dat Faber de problemen in de wijk bagatelliseert. "U heeft het jarenlang op zijn beloop gelaten", zei Rot tegen de burgemeester. "U had een 19-jarige vlogger nodig om uw ogen te openen." Ze verweet haar dat ze nu plotseling wel met vertoon van macht de politie de wijk in stuurde.

De uitslag van de motie was bij het sluiten van deze krant onbekend.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden