Update

Raadslid vast om lekken over benoeming burgemeester Den Bosch

Jan Hamming bleek eigenlijk de eerste keus van de vertrouwenscommissie, maar hij koos op het laatste moment voor Zaandam. Beeld ANP
Jan Hamming bleek eigenlijk de eerste keus van de vertrouwenscommissie, maar hij koos op het laatste moment voor Zaandam.Beeld ANP

De politie heeft vanochtend een raadslid van de gemeenteraad van Den Bosch aangehouden. Sjef van C.wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van de nieuwe burgemeester in Den Bosch. Zijn vrouw bevestigt dat hij is aangehouden.

In juli meldde het Brabants Dagblad op basis van ingewijden dat Jack Mikkers, de nieuwe burgemeester van Den Bosch, tweede keus was. De vertrouwenscommissie had eigenlijk Jan Hamming willen voordragen. Maar Hamming, nu nog burgemeester in Heusden, koos er op laatste moment voor burgemeester van Zaandam te worden.

De politie vermoedt dat de 55-jarige Sjef van C. betrokken is bij het lek. Als fractievoorzitter van de lokale partij Gewoon Ge-dreven maakte Van C. deel uit van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester selecteerde. De echtgenote van de verdachte reageerde zwaar geëmotioneerd op de aanhouding van haar man. Ze zegt dat ze haar handen voor hem in het vuur steekt. "We hadden dit niet verwacht. Als er iemand integer is, is hij het. Ik weet zeker dat Sjef hier niks mee te maken heeft en hoop dat ze de juiste pakken."

Het verdachte raadslid zit vast voor verhoor en mag vooralsnog alleen contact hebben met zijn advocaat.

Pijnlijk

Het lekken van de namen van de burgemeesterskandidaten is allereerst pijnlijk voor Hamming en Mikkers. Voor Hamming omdat het lek blootlegt dat hij op twee paarden wedde, wat overigens is toegestaan. Voor Mikkers omdat daaruit blijkt dat de vertrouwenscommissie liever een andere burgemeester had.

Maar meer nog lijdt de Bossche gemeenteraad onder de lekkage, omdat uit de affaire geconcludeerd kan worden dat de lokale partijen de verantwoordelijkheid voor een vertrouwelijke procedure niet kunnen dragen. Ook voor toekomstige procedures is dat schadelijk.

Taakstraf

Lekken uit vertrouwelijke benoemingsprocedures wordt doorgaans hoog opgenomen. Een gemeenteraadslid uit Maarssen kreeg er in april vorig jaar een werkstraf van honderd uur voor, omdat ze de naam van een burgemeesterskandidaat had gedeeld met een partijlid. Maar ook de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey kreeg er van de rechter van langs. Hijzelf vond dat hij aan het 'klankborden' was toen hij kandidaat Ricardo Offermans vertelde welke vragen verwacht konden worden in de benoemingsprocedure voor de burgemeester van Roermond. Volgens Van Rey was dat gebruikelijk in de politiek. Geen sprake van, oordeelde de Haagse rechtbank in 2016. De ex-wethouder heeft van de procedure een 'poppenkast' gemaakt, stond in het vonnis te lezen. Hij kreeg onder andere voor dat lekken 240 uur taakstraf.

Reactie

Je kunt je afvragen of het niet een ietwat overtrokken reactie is, iemand vastzetten omdat hij zou hebben gelekt over een burgemeestersbenoeming. Er zijn toch geen staatsgeheimen gelekt? Klopt, zegt bestuurskundige Julien van Ostaaijen van de universiteit van Tilburg. “Maar er is wel een wet overtreden en het komt de kwaliteit van het lokaal bestuur ten goede als goede kandidaten kunnen solliciteren, zonder dat zich zorgen hoeven te maken dat dit uitlekt. Daarnaast zijn er mensen beschadigd. Ze zijn niet voor het leven getekend, maar toch.”

Er zijn ook argumenten te noemen voor meer openheid. “Je zou, zoals het Brabants Dagblad doet, kunnen stellen dat de inwoners van Roermond het recht hebben om te weten dat hun burgemeester na twee jaar solliciteert in een nieuwe plaats – als dit overigens klopt.”

De verdachte is het raadslid namens een kleine, lokale partij. Is het mogelijk dat hij niet wist dat hij deze informatie niet mocht lekken? “Het kan zeker, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk”, zegt Van Ostaaijen. “Ik zou gemeenten die met een benoemingsprocedure beginnen wel adviseren om de regels goed uit te leggen, zodat daar in ieder geval geen misverstanden over bestaan. Maar het is gewoon een wet, daar kan iedereen zich aan houden. Ook lokale partijen.”

Lees ook: Den Bosch houdt zich stil, tot het lek boven is

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden