Raadslid schendt subsidieregels

Het bestuur van de Stichting Regionaal Steunfunctie Allochtonen (RSA) heeft een conflict met zijn subsidiegever, de provincie Zuid-Holland, over de financiën van twee zeer nauw met RSA verbonden stichtingen, waarin veel geld omgaat. Directeur van RSA is Ahmet Daskapan, Haags gemeenteraadslid voor GroenLinks. De zaak ligt nu bij de rechtbank.

Drie jaar geleden is een half miljoen gulden overgemaakt van RSA naar 'Stichting Fonds RSA'. De provincie was daarover zeer verbaasd, maar geloofde uiteindelijk Daskapan die zei dat dit geld eigen vermogen was van RSA en niet uit de subsidiepot kwam. De Stichting Fonds RSA is door het bestuur van RSA opgericht. Ondanks de verwevenheid meent RSA toch dat de provincie, die RSA jaarlijks met 1,7 miljoen gulden steunt, geen recht heeft inzicht in de boeken van Stichting Fonds RSA als subsidievoorwarde te stellen.

De andere stichting 'Kleurrijk RSA' geeft onder meer horeca-cursussen voor allochtone ondernemers die jaarlijks enkele tonnen cursusgeld opbrengen. In de statuten van Kleurrijk ligt vast dat de raad van toezicht in meerderheid moet bestaan uit bestuursleden van RSA. De stichting zetelt op het adres van RSA. Tot vorig jaar was Daskapan zelf directeur van RSA én Kleurrijk. Nu is zijn kennis Aygul Keskin directrice van Kleurrijk. Ook is zij consulente bij RSA en tevens directrice van het Haagse restaurant 'Türkiye', waarvan Daskapan eigenaar is.

Volgens een accountantsrapport is de stichting Kleurrijk opgericht 'om problemen met omzet- en vennootschapsbelasting voor RSA te voorkomen'. De inkomsten van Kleurrijk zijn niet terug te vinden als baten in de boeken van RSA.

RSA heeft als belangrijkste doel de integratie en belangenbehartiging van allochtonen. Door geen inzicht te geven in de boeken van beide stichtingen handelt RSA in strijd met de subsidievoorwaarden van de provincie. Ruim twee jaar geleden al schond RSA de subsidievoorwaarden door - zonder toestemming te vragen aan de provincie - zijn statuten te wijzigen. Het mag sindsdien ook 'organisaties steunen die hetzelfde doel nastreven als RSA.' De provincie is het niet eens met deze nieuwe besteding van haar subsidie en dreigde vorig jaar met het intrekken van alle subsidie als RSA opnieuw tegen de voorwaarden in zou gaan. Ook liet de provincie ruim een jaar geleden weten dat ze de storting van een half miljoen gulden van RSA naar de Stichting Fonds RSA niet zal vergeten als er opnieuw over subsidie wordt onderhandeld. Onderhandelingen met de provincie doet Daskapan doorgaans zelf.

De provincie heeft volgens haar woordvoerder de jaarrekening 1996 alleen onder voorbehoud goedgekeurd, zolang RSA weigert inzicht te geven in de boeken van de twee stichtingen. Over de jaarrekening van 1997 moet nog worden gesproken en daarbij speelt volgens de woordvoerder van de provincie hetzelfde bezwaar. Via de rechtbank wil het RSA nu de subsidievoorwaarden veranderen. Zij wil bereiken dat zij geen inzicht meer hoeft te geven in de boeken van de twee stichtingen. Volgens het RSA zou er namelijk - blijkbaar ondanks de sterke verwevenheid in de statuten - de 'mogelijkheid kunnen bestaan dat RSA zijn invloed verliest op de twee zelfstandige stichtingen'. RSA lijkt ermee te bedoelen dat het in zo'n geval de boeken niet kán overhandigen en zo zijn subsidie kwijt zou raken. Daskapan trok onlangs de aandacht met een omstreden onderzoek naar vermeend racisme achter een moord op oudjaarsnacht in de Schilderswijk, waarbij autochtonen een Turk ombrachten. De journaliste Stella Braam voerde dat onderzoek in opdracht van RSA uit. Ook andere onderzoeken en uitgaven van RSA zijn opmerkelijk. Zo besteedde RSA 61 000 gulden aan een studiereis van medewerkers en bestuursleden naar Turkije. Doel was ,,het inzicht in de Turkse samenleving te vergroten''. Vele reizigers hadden een Turkse achtergrond. RSA vond het 'voor de teamvorming in het RSA' noodzakelijk. Ook gaf RSA ruim 20 000 gulden uit voor een onderzoek naar alewieten in Nederland - een vooral in Turkije voorkomende sterk afwijkende groepering binnen de islam - waarvoor Daskapan zelf, volgens oud-RSA-werkneemster Ismet Buyurgan, verscheidene keren naar Turkije is gevlogen. Daskapan zelf houdt het op eéé reis. Deze grote uitgaven vormen een scherp contrast met de paar duizend gulden per jaar waarmee allochtone organisaties in achterstandswijken moeten rondkomen.

Volgens Buyurgan bepaalt alleen Daskapan wat het RSA doet. Zo zou hij de laatste jaren tien werknemers van RSA vervangen hebben door kennissen. Personeelsleden vertrokken via de ziektewet of kregen ontslag. Vier medewerkers en bestuursleden van RSA stonden gebroederlijk vorig jaar op de verkiezingslijst van GroenLinks in Den Haag.

Daskapan liet gisteravond vanuit Turkije weten, dat RSA de subsidieregels met daarin de verplichte inzage in de stukken van de twee stichtingen betwist. Volgens Daskapan heeft de provincie de jaarstukken nog niet officieel opgevraagd. En zolang de rechter in deze zaak nog geen uitspraak heeft gedaan, acht hij zich niet gebonden aan de bestaande subsidievoorwaarden van de provincie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden