Raadslid Geldermalsen telefonisch bedreigd

De raadszaal in Geldermalsen werd gisteravond ontruimd vanwege de rellen voor het gemeentenhuis. Beeld Anp
De raadszaal in Geldermalsen werd gisteravond ontruimd vanwege de rellen voor het gemeentenhuis.Beeld Anp

Een raadslid van de gemeenteraad van Geldermalsen is woensdag voor het begin van de vergadering telefonisch ernstig bedreigd. Dat heeft Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP, laten weten. Hij gaat vandaag aangifte doen bij de politie.

"De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op", vertelde Van Bruchem. "Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum', aldus de SGP-fractievoorzitter.

Twee dagen geleden werd duidelijk dat ook burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen is bedreigd vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

De rellen van gisteravond hebben veel indruk gemaakt op de raadsleden. "Een aantal mensen was bang. Het was vooral wrang om te zien hoe de democratie op deze manier heel veel geweld werd aangedaan", zei Van Bruchem.

De politie heeft tot nu toe veertien mensen gearresteerd, maar sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie vraagt mensen die opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden die aan te leveren.

Het overgrote deel van de relschoppers komt uit Geldermalsen zelf. De veertien verdachten die zijn opgepakt zijn eveneens inwoners van de Gelderse gemeente, zei politiechef Stoffel Heijsman vanochtend tijdens een persconferentie. Hij sprak berichten op sociale media tegen als zouden de relschoppers van buiten de gemeente komen.

Burgemeester en wethouders van Geldermalsen lanceerden vorige week het plan om een asielzoekerscentrum voor 1500 mensen in te richten in de gemeente. Gisteravond was er een inspraakavond georganiseerd voor de inwoners van de Betuwse plaats, en zou de gemeenteraad een besluit nemen over het azc. Omdat er buiten rellen uitbraken moest de vergadering worden gestaakt en de raadszaal worden ontruimd.

Een aantal ruiten van het gemeentehuis van Geldermalsen sneuvelde doordat sommige relschoppers met bakstenen gooiden. Beeld anp
Een aantal ruiten van het gemeentehuis van Geldermalsen sneuvelde doordat sommige relschoppers met bakstenen gooiden.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden