Update

Raadslid dat Isis bejubelde biedt excuses aan

Abdoe Khoulani Beeld YouTube
Abdoe KhoulaniBeeld YouTube

Abdoe Khoulani heeft spijt. Het Haagse raadslid gaat zijn excuses aanbieden voor het bejubelen van terreurgroep Isis. Ook stapt hij uit het bestuur van de islamitische school die hij in Amsterdam wil oprichten.

Robin de Wever

Dat meldt hij aan Trouw. Khoulani, die de enige Haagse raadszetel van de Partij van de Eenheid bekleedt, zorgde in juni voor een landelijke controverse. "Leve Isis!", schreef hij toen op zijn Facebookpagina. "En op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken."

Het Openbaar Ministerie besloot om de strafbaarheid van die uitspraak te onderzoeken. Andere partijen riepen hem op zijn woorden terug te nemen, maar Khoulani weigerde dat. Deze maand tekende zich een zetelmeerderheid af voor een politieke boycot. De partij stelde in juli zelf al een mediaboycot in, omdat ze onheus bejegend zou worden.

Inmiddels zijn de schellen hem van de ogen gevallen, vertelt hij. "In juni was Isis nog een soort bevrijdingsleger. Het streed in Irak tegen het verschrikkelijke regime van premier Al-Maliki. Die strijd draag ik nog steeds een heel warm hart toe. Het omslagpunt kwam toen die gruwelvideo's naar buiten kwamen. Dat opjagen van de Yezidi's, de wandaden tegen burgers, het onthoofden van journalisten: daar sta ik echt niet achter. Ik heb helemaal niks met terreur."

'Ik heb helemaal niks met terreur'
De suggestie dat Isis zich in juni ook al schuldig maakte aan zulke gruweldaden wijst hij resoluut van de hand. "De Islamitische Staat, zoals ze zich nu noemen, is iets anders dan Isis destijds. Alleen de naam al: alsof je een kalifaat kunt uitroepen als je geen brede steun onder moslims hebt."

Khoulani bezwoer meermaals dat hij de uitspraken op persoonlijke titel had gedaan. Het bestuur van de Partij van de Eenheid, een moslimpartij die ook afdelingen maar geen zetels heeft in Amsterdam en Roermond, leek echter niet overtuigd.

Met het terugnemen van de uitspraken komt hij tegemoet aan verzoeken van dat bestuur. "Ze zeiden: joh, doe hier niet aan mee. Van druk was geen sprake. Echt niet." Verder zouden islamitische geestelijken, onder wie de imam van de ultra-orthodoxe Haagse As-Soennahmoskee, hem hebben gewaarschuwd dat hij dwaalde.

'Schoolbestuur vond dat ik uitspraken moest terugnemen'
Ook de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), waarvan Khoulani bestuurslid was, kwam door de uitspraken in de problemen. SIO wil in Amsterdam een islamitische middelbare school oprichten.

De Amsterdamse wethouder van onderwijs Simone Kukenheim gaf de stichting begin augustus geen huisvestingsverklaring. "Een bestuurder die dergelijke uitspraken doet en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk distantieert, kan volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad", meende zij.

Enkele dagen daarvoor deed SIO al aangifte tegen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, omdat die staatssecretaris Dekker had gevraagd om de school tegen te houden. Khoulani: "Later vond ook het SIO-bestuur dat ik mijn uitspraken moest terugnemen. Daaraan heb ik een conclusie verbonden: ik ben opgestapt." Hij garandeert 'met de hand op het hart' dat er van dwang geen sprake was. "Ik vind dat ik het bestuur enigszins heb beschadigd."

Een foutje moet kunnen
Op zijn Facebookpagina bleef Khoulani afgelopen zomer stevige uitspraken doen. Hij hoopte dat de 'zionistische nederzetting' Israël 'liever vandaag dan morgen' werd getroffen door een tsunami. Israël-oprichter David Ben Goerion mocht 'branden in de hel'.

Volgende week neemt hij tijdens de raadsvergadering in ieder geval formeel afstand van de passages over Isis. "Zo'n boycot, daar wil je niet verantwoordelijk voor gehouden worden." Een foutje moet kunnen, vindt hij. "Iedereen kan wel eens een uitglijder maken. Dan moet je mans genoeg zijn om je fout te erkennen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden