Raadsleden vechten sluiting populaire Rotterdamse coffeeshop aan

Kant en klare joints in een coffeeshop. Beeld ANP
Kant en klare joints in een coffeeshop.Beeld ANP

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam moet de gemeenteraad vandaag uitleggen waarom hij de populairste coffeeshop van de stad heeft gesloten.

Aboutaleb vervalt in oude fouten. Tot die conclusie komen GroenLinks en coalitiepartij D66. "Onze burgemeester lijkt maar niet te willen begrijpen dat zijn inmiddels beruchte uitsterfbeleid van coffeeshops niet tot minder, maar juist tot meer overlast leidt", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Aanleiding voor die woorden is de sluiting van een van de populairste cannabisverkooppunten in het centrum van de stad, genaamd Trefpunt. Op last van Aboutaleb moest de zaak in een zijstraat van de Meent zaterdag de deuren sluiten. De reden is dat een school, het Luzac College, sinds twee jaar op te korte afstand is gevestigd.

Aboutaleb moet de Rotterdamse gemeenteraad vandaag tekst en uitleg geven over die ingreep. Bonte meent dat de burgemeester zich 'onnodig hard en bot' opstelt. De eigenaren van Trefpunt zijn volgens hem 'voorbeeldige ondernemers'. "Ze onderhouden een goed contact met omwonenden en staan open voor suggesties om de overlast tot een minimum te beperken. Zulke coffeeshops moet je koesteren, vooral niet wegpesten."

Maar daar is ook geen sprake van, benadrukt de woordvoerder van Aboutaleb. "Wij delen geen straf uit, wij hebben regels vastgesteld en die handhaven we. Trefpunt heeft de pech dat zich een paar deuren verderop een school heeft gevestigd. Tegelijkertijd heeft men twee jaar de tijd gehad om de zaak te sluiten. Wij kunnen geen uitzondering maken voor een ondernemer omdat die het zo goed doet."

Toch speelt Aboutaleb met vuur, waarschuwt de voorzitter van de Rotterdamse gebiedscommissie centrum, Suardus Ebbinge (D66). Twee jaar geleden, na de sluiting van een andere coffeeshop, nam de straathandel in de binnenstad vrijwel onmiddellijk een vlucht. "Het wemelde ineens van de scootertjes die auto's met buitenlandse kentekenplaten staande hielden."

Tijdelijk terugdraaien

Ebbinge zou graag zien dat Aboutaleb de sluiting van Trefpunt 'in elk geval tijdelijk terugdraait'. "Want bij die ene overgebleven coffeeshop in de stadsdriehoek, The Reef, staan nu ineens wel heel veel klanten op de stoep, met alle overlast van dien." Uit recent onderzoek van het bureau Intraval blijkt bovendien dat in zowel Den Haag als Rotterdam de verkoop van drugs 'onder de toonbank' floreert.

Zelf hoopt Trefpunt eveneens op clementie, zegt bedrijfsleider Mo. "We zijn al geruime tijd bereid om te verhuizen, maar daar weigert de gemeente aan mee te werken." Ook het voorstel om de leeftijdsgrens te verhogen van 18 naar 21 jaar heeft Aboutaleb niet mild kunnen stemmen, constateert hij een tikje mismoedig.

Met het oog op zijn maatschappelijke toekomst wil Mo ("Ik heb een gezin met drie kinderen") niet met zijn achternaam in de krant. "Als dit fout gaat, moet ik op zoek naar een andere baan. Sommige werkgevers willen niets te maken hebben met mensen die ooit in een coffeeshop hebben gewerkt."

Dit voorjaar toonde Aboutaleb zich in de raad wel gevoelig voor de breed gedragen constatering dat met 'slechts' 37 coffeeshops 'de kritische ondergrens in Rotterdam bereikt is'. Dat is, zo moest hij toegeven, vrij weinig voor een stad waarin dagelijks circa 25.000 consumenten cannabis kopen. Naar verwachting komt Aboutaleb volgende maand met voorstellen om het aantal coffeeshops op peil te houden. "Ik ben er niet op uit om ze over de kling te jagen", zei hij in mei. Aan die woorden zullen GroenLinks en D66 hem vandaag herinneren.

De volledige naam van Mo is bij de redactie bekend.

Strikte toepassing afstandsregel

Rotterdam heeft het aantal coffeeshops de afgelopen tien jaar fors weten terug te dringen, van 65 (2007) naar 36 (2017). De stad deed dat onder meer door consequent het afstandscriterium toe te passen: cannabisverkooppunten zijn niet toegestaan op 200 meter hemelsbreed en 250 meter loopafstand van middelbare scholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Om het gebruik van softdrugs te ontmoedigen, stelde Rotterdam in 2010 bovendien een blowverbod in. Eerst op en rondom vijf grote mbo's, later werd het verbod uitgebreid over de gehele stad. Ondanks protesten hield dat stand bij de rechter.

Lees ook de opiniebijdrage van advocaat Gerard Spong: Het wietbeleid is eindelijk in beweging

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden