'Raadsleden Hilversum bedreigd om vluchtelingenopvang'

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Beeld anp
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.Beeld anp

Burgemeester Pieter Broertjes en meerdere raadsleden in Hilversum zijn via sociale media bedreigd omdat ze voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente zijn.

De gemeenteraad heeft in een verklaring gezegd dat de bedreigingen "een grens overschrijden" en "alleen maar angst zaaien", meldt het NOS Radio 1 Journaal.

Broertjes staat achter het statement van de gemeenteraad. "Het is een verklaring van solidariteit dat bedreigingen volstrekt onacceptabel zijn in een democratie als Nederland."

Er is geen aangifte gedaan door bedreigde raadsleden. Broertjes vindt het beter als dit wel was gebeurd. "Want bij een aangifte kun je ook weer verdere vervolgstappen zetten."

Woensdag besloten de burgemeesters in het Gooi om de plannen voor de opvang van asielzoekers naar beneden bij te stellen gesteld, berichtte de krant Gooi en Eemlander. Er mogen dit jaar niet meer dan zeshonderd vluchtelingen worden ondergebracht op het terrein van het voormalige azc Crailo.

De burgemeesters constateren dat het draagvlak voor grootschalige opvang in de Gooise samenleving de laatste weken is afgenomen. Het verzoek is nu aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het in november aangekondigde plan voor de opvang van 800 tot 1200 vluchtelingen aan te passen.

Daarnaast vragen de burgemeesters aan het COA terug te keren naar de oorspronkelijke aanpak van de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek dat uitging van kleinschalige opvang. Crailo is en blijft de aangewezen plek voor het onderbrengen van vluchtelingen, vinden ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden