Raad voor de Journalistiek: Trouw zorgvuldig bij publicatie open brief Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius. Beeld ANP Kippa
Jelle Brandt Corstius.Beeld ANP Kippa

Trouw heeft zorgvuldig gehandeld bij de publicatie van de open brief van Jelle Brandt Corstius over seksueel misbruik. Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek in een zaak die Gijs van Dam tegen de krant had aangespannen. 

Van Dam - die ontkent dat hij Brandt Corstius tot onvrijwillige seks heeft gedwongen - verweet Trouw dat de brief van Brandt Corstius direct naar hem herleidbaar was en daarom niet gepubliceerd mocht worden. Ook zou Trouw onvoldoende wederhoor hebben toegepast. 

De Raad vindt echter dat Trouw de open brief mocht plaatsen, dat het wederhoor volstond en het Trouw niet verwijtbaar is dat de naam van Van Dam later is uitgelekt. Dat gebeurde door handelingen van derden. Van Dam trad uiteindelijk zelf een week na publicatie naar buiten via het tv-programma 'Pauw'.

De Raad vindt de introducerende tekst bij de open brief wel onzorgvuldig. Daarin staat: 'Ook journalist Jelle Brandt Corstius is slachtoffer'. Door gebruik van het woord ‘is’, maakt Trouw zich die claim te veel eigen, aldus de Raad.

De hoofdredactie van Trouw snapt dit kritiekpunt en is verder tevreden met deze uitspraak. “We hebben met het plaatsen van de brief een breder element in de #MeToo-discussie willen aankaarten, namelijk de juridische moeilijkheden die slachtoffers kunnen ondervinden als ze met hun verhaal naar buiten willen”, aldus hoofdredacteur Cees van der Laan. “Het ging ons niet om dit ene geval van mogelijk misbruik zelf. Uit de reacties van lezers hebben we daarna ook gemerkt dat dit probleem bij veel vermoedelijke slachtoffers speelt.”

Lees ook:

'Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen'

Jelle Brandt Corstius schreef vorig jaar oktober voor Trouw een open brief over seksueel misbruik: "Ik schreef dit voor alle smeerlappen die nog steeds denken dat ze er mee wegkomen", zei hij. Lees de hele brief hier terug.

Advocaat Plasman: 'Brandt Corstius is uiterst ongeloofwaardig'

Televisieproducent Gijs van Dam ontkent dat hij Jelle Brandt Corstius vijftien jaar geleden heeft verkracht. Volgens zijn advocaat is het een 'gelogen verhaal' waarvan de schade 'niet is te overzien'.

Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

Met zijn brief doorbrak Jelle Brandt Corstius de stilte over mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Volgens Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, verkeert seksueel geweld bij mannen meer in de taboesfeer dan seksueel geweld bij vrouwen. En dat heeft grote gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden