Raad van Tucht berispt Ahold-accountant Deloitte

(Novum/Betten) - Accountantsconcern Deloitte is 'ernstig tekortgeschoten' bij de controle van de boeken van Ahold, zo heeft de Raad van Tucht maandag geoordeeld. Dit maakt de weg vrij voor de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), die de klacht tegen Deloitte had ingediend, om claimprocedures te starten tegen de accountant.

Volgens de Raad van Tucht hadden de jaarverslagen van Ahold over 2000 en 2001 niet mogen worden goedgekeurd. De accountantsfirma wist volgens de tuchtrechter zelfs dat de administratie van de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice, waar voor miljoenen werd gefraudeerd, 'wezenlijke leemtes' vertoonde. Deloitte is officieel berispt.

SOBI diende de tuchtklacht november vorig jaar in. Volgens de belangenorganisatie had er veel schade bij Ahold-aandeelhouders kunnen worden voorkomen wanneer Deloitte zijn werk als controlerend accountant deugdelijk had gedaan. De fraude bij US Foodservice kwam pas jaren later aan het licht.

SOBI-voorzitter Pieter Lakeman ziet de uitspraak als 'solide grond om Deloitte aansprakelijk te stellen'. De organisatie is al in gesprek met institutionele beleggers over een claimprocedure tegen Deloitte.

Hoe groot de te verhalen schade is, kan Lakeman slechts bij benadering zeggen. "Als alle aandeelhouders aan een claim meedoen, kan het om vele miljarden euro's gaan", zo denkt hij.

De tuchtklacht van SOBI is overigens op twee onderdelen afgewezen. Zo was de rechter het niet eens met de klacht dat Deloitte Ahold op het idee heeft gebracht om de beruchte sideletters op te stellen. Met deze brieven kon het supermarktconcern tegen de boekhoudregels in joint ventures volledig consolideren.

Het tweede afgewezen punt betreft de waardering van vorderingen rond de Disco-keten in Zuid-Amerika. SOBI gaat op beide punten in beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden