Raad van Toezicht UvA treedt af

Atzo Nicolaï, voorzitter van de raad van toezicht. Beeld anp

De kaarten worden bij de Universiteit van Amsterdam voor de zoveelste keer in korte tijd geschud. De voltallige raad van toezicht, onder leiding van oud-minister Atzo Nicolaï, treedt af. Volgens de raad is de afgelopen tijd een 'moeizaam werkbare relatie' ontstaan met de medezeggenschapsraden en is er 'geen bereidheid meer voor verder overleg'.

Aanleiding voor het vertrek is een hoogopgelopen conflict met de twee medezeggenschapsraden van de UvA: de centrale studentenraad (CSR) en de ondernemingsraad. Die dreigden vanochtend tijdens een vergadering het vertrouwen in Nicolaï en zijn collega's op te zeggen. Zover liet de raad het niet komen: nog voor het begin van de vergadering bood ze zelf haar ontslag aan bij het ministerie van onderwijs.

Nooit een evaluatie
"We zijn verheugd over dit besluit", zegt Naomi Appelman, voorzitter van de CSR. Volgens haar gaf de raad 'nooit antwoord op vragen'. Ook heeft Nicolaï nooit werk gemaakt van een evaluatie van de stroeve samenwerking tussen de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), zegt Appelman. "Sinds de instellingen in 2003 zijn gefuseerd is er nooit een evaluatie geweest. Dat is echt een beetje gênant. Pas nu de decanen het hebben geëist, is er een evaluatie in gang gezet. We zijn teleurgesteld dat het zo heeft moeten lopen."

Hoewel het gros van de UvA het liever anders zou zien, hebben de UvA en HvA een gezamenlijk college van bestuur. Toen er dit voorjaar nieuwe bestuursleden gekozen moesten worden, stelde een deel van de UvA voor om de instanties te splitsen en twee besturen aan te stellen. Maar er kwam toch weer een gezamenlijk college, met Geert ten Dam als nieuwe collegevoorzitter en Karen Maex als rector magnificus. Volgens het CSR raadpleegde de raad van toezicht de medezeggenschapsraden nauwelijks bij het benoemen van deze bestuurders. Ook bij de crisis rond de protesten in het Maagdenhuis hielden Nicolaï en zijn collega's zich op de vlakte, wat hen op zware kritiek kwam te staan.

Pijnlijke zaak
Het vertrek van Nicolaï is voor minister Bussemaker een pijnlijke zaak. Zij verlengde onlangs Nicolaïs termijn met vier jaar, zonder rekening te houden met de medezeggenschapsraden. Dat werd haar niet in dank afgenomen. In een bescheiden reactie laat Bussemaker weten dat ze 'het besluit respecteert'. "Ik verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. De komende tijd zullen betrokkenen, onder wie ik, overleggen over de opvolging van de raad van toezicht."

Het is nog niet duidelijk wie dat gaan worden. "Het moeten sowieso mensen zijn die een achtergrond in het onderwijs hebben. En die geen twintig nevenfuncties hebben en hier maar een uurtje per week aan kunnen besteden, zoals Nicolaï", zegt Appelman. "Maar dat zijn zulke open deuren, dat we verbaasd zijn dat we ze in moeten trappen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden