Raad van toezicht UvA stapt op

De voltallige raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam treedt af. Volgens de raad is de afgelopen tijd een 'moeizaam werkbare relatie' ontstaan met de medezeggenschapsraden en is er 'geen bereidheid meer voor verder overleg'.

Na de bezetting van het Maagdenhuis en het opstappen van de bestuursvoorzitter, is de rust nog niet teruggekeerd op de UvA. De voorzitter, oud-VVD-minister Atzo Nicolaï, kreeg kritiek omdat hij zich te weinig aan zou trekken van de studentenprotesten. Ook daarna ging de raad te veel zijn eigen gang, vinden de twee medezeggenschapsraden, de centrale studentenraad (CSR) en de ondernemingsraad. "We kregen nooit antwoorden op vragen", zegt Naomi Appelman, voorzitter van de CSR. "De raad trok zijn eigen plan."

Nicolaï heeft bovendien nooit werk gemaakt van een evaluatie van de stroeve samenwerking tussen de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Appelman. "Sinds die in 2003 zijn gefuseerd, is er nooit een evaluatie geweest. Pas nu de decanen het hebben geëist, is er een evaluatie in gang gezet. We zijn teleurgesteld dat het zo heeft moeten lopen."

Binnen de universiteit bestaat frictie over de fusie tussen de twee instellingen, die een bestuur delen. Een groot deel van de UvA wil de boel liever opsplitsen, maar toen er dit voorjaar nieuwe bestuursleden gekozen moesten worden, kwam er toch weer een gezamenlijk college. Volgens de CSR raadpleegde de raad van toezicht de medezeggenschapsraden nauwelijks bij het benoemen van de nieuwe bestuurders. De maat was vol, besloten de medezeggenschapsraden gisteren.

Het vertrek van Nicolaï is pijnlijk voor minister Bussemaker. Zij verlengde onlangs Nicolaï's termijn met vier jaar, zonder overleg met de medezeggenschapsraden. Dat werd haar niet in dank afgenomen. In een reactie laat Bussemaker weten dat ze 'het besluit respecteert'. "Ik verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. Betrokkenen, onder wie ik, gaan overleggen over de opvolging van de raad van toezicht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden