Raad van State zet Decathlon nog even in de wacht

TROUW

Sportwinkelketen Decathlon mag nog geen grote vestiging neerzetten op het Schiedamse sportpark Harga. Door deze voorlopige beslissing van de Raad van State is er nog geen eind gekomen aan het bestuurlijke gevecht dat hierover al jaren woedt.

De uitkomst bepaalt deels wat voor soort winkels zich in de toekomst aan stadsranden mogen vestigen. Decathlon wil op Harga een megawinkel openen met sportveldjes erbij. Daar kunnen kopers artikelen uit de winkel uitproberen. De gemeente Schiedam ging in 2013 akkoord met de megawinkel.

Maar Provinciale Staten van Zuid-Holland blokkeerden de komst. De provincie wil leegloop van winkelcentra in de stad voorkomen en vindt dat Decathlon zich in een stadscentrum moet vestigen. De provincie voerde daarnaast aan dat sportartikelen niet voorkwamen op de lijst van handelswaar die ongeschikt is voor een stadshart. Daarop prijken wel grove bouwmaterialen, auto's en piano's. Die mogen wel aan de rand worden verkocht.

Indirecte steun kregen Schiedam en Decathlon vorig jaar van het Rijk. De ministers Schultz en Kamp stelden een tijdelijke regel in: het lijstje met de bouwmaterialen en auto's kreeg uitbreiding. Sportspullen konden er ook onder vallen. Maar de provincie keurde het plan weer af.

Decathlon en Schiedam togen naar de Raad van State met het verzoek dat besluit te schorsen. De provincie zou kansloos zijn in een bodemprocedure die over de kwestie loopt. Maar de Raad van State ging daarin niet mee: het is niet zeker dat de provincie die bodemprocedure verliest. Bovendien zou Decathlon meteen mogen bouwen als tot schorsing zou zijn besloten. Die bouw zou ook doorgaan als Decathlon de bodemprocedure zou verliezen. En dat ging de Raad te ver. De uitspraak in de bodemprocedure komt waarschijnlijk eind dit jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden