Raad van State waarschuwt gemeenten in Bibob-zaken

amsterdam – De Raad van State heeft met zijn uitspraak tegen de gemeente Groningen een waarschuwing afgegeven dat overheden niet te gemakkelijk Bibob-adviezen moeten overnemen in hun beslissingen.

De Wet Bibob stelt gemeenten in staat om een vergunning te weigeren of in te trekken bij ’ernstig gevaar van misbruik voor criminele activiteiten’. De gemeente Groningen wilde via die wet vijf bordelen van een seksondernemer in de Groningse binnenstad sluiten. De voorzieningenrechter stak daar eerder al een stokje voor, omdat er onvoldoende bewijs was voor het ernstige gevaar voor criminele activiteiten.

De gemeente is tegen die uitspraak in beroep gegaan bij de Raad van State. Maar daar kreeg verantwoordelijk burgemeester Jacques Wallage (PvdA) woensdag opnieuw nul op het rekest, want het hoogste bestuursrechtelijke orgaan gaf de lagere rechter gelijk. De gemeente heeft volgens de Raad van State onvoldoende aangetoond dat er volgens haar onder meer ’vuurwapengevaar’, ’vrouwenhandel’ en ’belastingontduiking’ in die vijf bordelen plaats zou hebben en dat de eigenaar daar direct bij betrokken zou zijn.

Wallage heeft hierover helderheid gevraagd bij justitieminister Ernst Hirsch Ballin (CDA). Volgens Wallage kan er door de uitspraak niet meer op basis van de Bibob worden gehandeld. In de uitspraak staat namelijk dat de gemeente met aanvullend bewijs moet komen.

De gemeente Amsterdam, die de laatste tijd veel in het nieuws is geweest met sluitingen van seksondernemingen – zoals de prostitutieramen van Charles Geerts, seksclub YabYum en sekstheater Casa Rosso – is niet bevreesd door de uitspraak van de Raad van State. In een reactie zegt een woordvoerster van burgemeester Job Cohen (PvdA) dat Amsterdam ’altijd eigen aanvullend feitenonderzoek doet en niet zomaar het Bibob-advies overneemt’. Amsterdam heeft bijvoorbeeld in de zaak tegen YabYum gewonnen.

Een Bibob-advies hoeft niet zoveel te zeggen. Alles wat er in zo’n advies staat, moet ook werkelijk kunnen worden aangetoond. Als er bijvoorbeeld vrouwenhandel in staat, moet de gemeente daartoe ook aanwijzingen hebben, voor als de zaak voor de rechter komt. De rechterlijke macht oordeelt ook in dit soort bestuursrechtelijke zaken op concrete bewijzen en niet alleen op adviezen en verdenkingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden