Raad van State trekt streep door natuur

Schrappen van aanleg Oostvaarderswold kan andere bouwprojecten in Flevoland vertragen

De provincie Flevoland onderzoekt wat de consequenties zijn van de uitspraak van de Raad van State, die gisteren een streep zette door de plannen voor de aanleg van het Oostvaarderswold. Deze natuurstrook dwars door Flevoland moest de Oostvaardersplassen en de Veluwe met elkaar verbinden.

Deze verbindingszone diende ook als compensatie voor nieuwbouwprojecten en bedrijventerreinen, en de verbreding van snelweg A6. Nu de compensatie wegvalt, dreigen ook deze projecten op slot te gaan.

Natuurorganisaties reageerden gisteren teleurgesteld op de uitspraak. Boeren waren tegen het plan in geweer gekomen omdat negentien agrarische bedrijven uitgekocht of onteigend dreigden te worden.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde het provinciale inpassingsplan dat de aanleg van het Oostvaarderswold mogelijk moest maken, omdat Flevoland de financiële haalbaarheid onvoldoende heeft onderbouwd. Het ministerie van landbouw zou in eerste instantie een bedrag van 240 miljoen euro bijdragen aan het project. In oktober 2010 heeft staatssecretaris Bleker de provincie Flevoland echter laten weten dat hij in het kader van de bezuinigingen die financiële bijdrage intrekt. Afgaande op de 108 miljoen euro die de provincie op dat moment al had uitgegeven voor de aanleg van Oostvaarderswold, betekent dit dat een bedrag van 132 miljoen euro niet is gedekt.

Volgens de Raad van State heeft de provincie 'niet aannemelijk gemaakt dat dit bedrag uit de eigen middelen kan worden betaald of dat andere (markt)partijen de realisering van het plan in zoverre op zich willen nemen'.

Deze uitspraak is opmerkelijk omdat een dezer weken ook een vonnis wordt verwacht van de rechtbank in Zwolle, waar provincie Flevoland bezwaar aantekende tegen de bezuiniging van Bleker. Volgens Flevoland betreft het hier oude afspraken op basis waarvan Flevoland al land heeft aangekocht.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) en Flevolandschap die samen met de provincie het Oostvaarderswold wilden aanleggen, reageerden gisteren aangeslagen op de uitspraak. Juristen van de organisaties bestuderen de consequenties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden