Raad van State: Toezichthouder advocaten onnodig

Adviesorgaan schaart zich achter orde

De Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van de regering, ziet niets in de komst van een college van toezicht op de advocatuur. Staatssecretaris Fred Teeven (justitie) heeft de noodzaak van de nieuwe toezichthouder niet kunnen aantonen. En hij heeft niet kunnen uitleggen waarom het huidige toezicht door de lokale dekens en uiteindelijk de landelijke deken tekortschiet, zo oordeelt de RvS.

Het adviesorgaan schaart zich met dit gisteren gepubliceerde oordeel aan de zijde van de Nederlandse orde van advocaten. Die fulmineert al geruime tijd tegen de komst van een nieuwe toezichthouder. Eerder hebben ook de Hoge Raad en de Raad voor de rechtspraak al laten weten weinig heil te verwachten van een dergelijk college.

Teeven wenst nadrukkelijk het toezicht en het tuchtrecht binnen de advocatuur te scheiden. De dekens zijn zowel met toezicht als met klachtenafhandeling (het tuchtrecht) belast. De Raad van State kan zich bij die scheiding nog wel iets voorstellen, maar begrijpt vervolgens niet waarom Teeven het nieuwe college binnen de Nederlandse orde van advocaten plaatst. Als Teeven een onafhankelijk college wil, dan is dat volgens de RvS niet logisch. De RvS vreest dat, nu niet is gebleken dat het huidige toezicht door de dekens faalt, sprake is van een ongewenste stapeling van toezicht.

Gaan de plannen van Teeven toch door, dan wordt de nieuwe toezichthouder gevuld met mensen van buiten de advocatuur. Door de organisatorische plek binnen de orde moeten de advocaten wel zelf voor hun toezichthouder betalen. Het college kan boetes en maatregelen, zoals dwangsommen, opleggen. Uiteindelijk zou de toezichthouder zelfs dekens moeten kunnen ontslaan.

Ook als het gaat om het tuchtrecht, de klachtenafwikkeling, zijn Teeven enerzijds en de RvS en de Orde van Advocaten het met elkaar oneens. De staatssecretaris wenst dat klagers over de diensten van advocaten zich rechtstreeks tot de Raad van Discipline, de tuchtrechter van de advocaten, kunnen wenden. Nu moeten klagers zich eerst bij de regionale dekens melden. Volgens de orde worden in dat eerste contact al veel problemen opgelost. Bovendien kunnen klagers nu al eisen dat hun klacht naar de tuchtrechter wordt doorgespeeld. De RvS geeft Teeven het advies de huidige situatie dan ook gewoon in tact te laten.

De advocaten hebben ook een principieel bezwaar tegen de komst van een nieuwe toezichthouder. Wil die namelijk zijn werk goed kunnen doen, dan is inzicht in dossiers bij advocaten noodzakelijk. Cliënten van advocaten moeten echter altijd kunnen vertrouwen op de geheimhoudingsplicht van hun advocaat. Een inkijkje door een toezichthouder wordt gezien als een aantasting van die geheimhoudingsplicht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden