Raad van State: Nog minder Gronings gas

Minister Kamp moet bijna 20 procent inleveren: maximaal 27 miljard kubieke meter, tenzij de winter heel streng wordt

De Raad van State heeft minister Kamp van economische zaken pijnlijk op de vingers getikt: de gaswinning in Groningen moet tot oktober volgend jaar beperkt blijven tot maximaal 27 miljard kubieke meter. In juni had Kamp het maximum gesteld op 33 miljard kuub. De vernietiging van het gasbesluit van de minister is een overwinning voor de Groningse provincie, gemeenten, waterschappen, belangengroeperingen en particulieren die bij de Raad van State in beroep waren gegaan. De staat loopt door de uitspraak mogelijk 1 miljard euro aan gasinkomsten mis.

Definitief gewonnen hebben de veertig bezwaarmakers niet. Volgens de uitspraak moet Kamp zijn besluit om de gaswinning in Groningen tot 33 miljard kubieke meter te beperken, beter motiveren. De minister is met het oog op de leveringszekerheid uitgegaan van een relatief koud jaar. Was hij uitgegaan van een gemiddelde temperatuur, dan is 27 miljard kubieke meter voldoende. Mocht het jaar onverhoeds toch relatief koud uitpakken, mag alsnog 33 miljard worden gewonnen, aldus de uitspraak van de hoogste bestuursrechter van Nederland.

De raad is het ook niet eens met de stelling van de minister dat de risico's van aardbevingen onder Groningen vergelijkbaar zijn met de risico's in delen van het Rivierengebied. Het bevingsgevaar is groter dan de kans op overstromingen. De Raad heeft ook nog eens bevestigd dat in en rond Loppersum voorlopig geen gas mag worden gewonnen, tenzij dat vanwege de leveringszekerheid noodzakelijk is. Dat bepaalde de Raad al in april.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging reageerde gisteren opgelucht. "Het doet ons goed dat de Raad van State bevestigt wat wij al jaren roepen: er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid van de Groningers." Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) van de provincie Groningen ziet de uitspraak als een 'kleine overwinning'. "De minister heeft bakzeil moeten halen, maar voor de provincie is dit nog niet genoeg. De gaswinning moet verder terug om de veiligheid van de Groningers te garanderen."

De meerderheid in de Tweede Kamer ziet het oordeel van de Raad van State als een bevestiging van het eigen gelijk. In oktober steunde een ruime meerderheid een motie van de ChristenUnie om de gaswinning in Groningen 'substantieel' te verlagen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het kabinet tot de orde wordt geroepen. In juni oordeelde de Haagse rechtbank dat de staat meer moet doen om in 2020 de uitstoot van CO2 met 25 procent terug te brengen. Het kabinet is tegen die uitspraak overigens in beroep gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden