Raad van State: nationalisatie SNS blijft overeind

Het logo van SNS.Beeld anp

De nationalisatie van SNS blijft overeind. Dat oordeelde de Raad van State (RvS) vandaag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem mocht de aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers onteigenen. Alleen de onteigening van toekomstige vorderingen kon niet door de beugel, aldus de RvS.

Een groot aantal beleggers en organisaties, waaronder de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), heeft beroep aangetekend tegen het onteigeningsbesluit door de Nederlandse staat. Zij vinden dat de rekening onterecht bij hen is terechtgekomen.

De Nederlandse staat nationaliseerde SNS Reaal begin deze maand vanwege grote problemen bij de vastgoedportefeuille. Daarbij werden aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties onteigend. Volgens de beleggers bestond er geen wettelijke basis voor belangrijke onderdelen van het besluit van minister Dijsselbloem.

Dijsselbloem meent alles gedaan te hebben om nationalisering te voorkomen. Beleggers nemen volgens hem risico en dat is voor eigen rekening.

Zonder overheidsingrijpen was SNS zeer waarschijnlijk failliet gegaan en hadden de overige banken tientallen miljarden aan spaargeld moeten vergoeden via het depositogarantiestelsel. 'Gelet op deze feiten en omstandigheden mocht de minister zich op het standpunt stellen dat de stabiliteit van het financiële stelsel ernstig en onmiddellijk in gevaar was', aldus de hoogste bestuursrechter.

Tevreden
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is 'tevreden' met de uitspraak van de Raad van State. 'De nationalisatie van SNS Reaal is bevestigd en de onteigening is in stand gebleven. We kunnen nu verder met de stabilisatie van SNS Reaal', aldus de PvdA-minister in een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden