Raad van State: Kolencentrale RWE mag blijven stoken
Uitspraak maakt einde aan jarenlang juridisch proces
De vervuilende kolencentrale van RWE in de Eemshaven mag blijven stoken. De afdeling rechtspraak van de Raad van State heeft gisteren geconcludeerd dat de natuurvergunning die de provincie Groningen afgaf, overeind blijft. Met die uitspraak komt er een eind aan een juridisch proces van acht jaar waarin de natuur- en milieuorganisaties telkens bezwaar aantekenden.
De elektriciteitscentrale beschikt nu over alle geldige natuurvergunningen die zijn verleend door het ministerie van economische zaken en de drie noordelijke provincies. Stichting Natuur en Milieu, de Waddenvereniging, Greenpeace en enkele Duitse gemeenten stelden bij de Raad van State dat de stikstofneerslag en de kwikuitstoot door de elektriciteitscentrale nog steeds onvoldoende onderzocht is.
De Raad van State besliste gisteren dat op basis van nieuw onderzoek de vereiste zekerheid is verkregen dat de internationaal beschermde Lieftinghsbroek en Drouwenerzand niet zullen worden aangetast door de uitstoot van de elektriciteitscentrale.
Greenpeace, Natuur & Milieu en de Waddenvereniging zijn teleurgesteld over de beslissing van de Raad van State. Ze kondigen aan door te gaan met hun strijd om deze kolencentrale te sluiten. De centrale zorgt volgens hen voor een grote uitstoot van niet alleen het broeikasgas CO2, maar ook van stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik. Vooral kwik is zeer schadelijk voor het Waddengebied. Via schelpdieren en vissen komt het zelfs in zeehonden terecht.
"Dat de kolencentrale toch mag draaien laat zien dat natuurbescherming in Nederland helaas nog steeds een ondergeschoven kindje is", aldus Willem Wiskerke van Greenpeace.
De rechtbank in Den Haag oordeelde onlangs in het proces dat actiegroep Urgenda aanspande tegen de staat dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met minimaal 25 procent moet hebben teruggebracht. Het Planbureau voor de Leefomgeving en Energieonderzoek Centrum Nederland kwamen vorige week tot de conclusie dat het sluiten van meer Nederlandse kolencentrales cruciaal is om aan dat vonnis te voldoen. De uitstoot van broeikasgassen neemt in Nederland momenteel juist sterk toe doordat er drie grote nieuwe kolencentrales bij zijn gekomen, waaronder die van RWE aan de Waddenzee.
"We willen dat alle Nederlandse kolencentrales zo snel mogelijk sluiten. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid hiervoor met een plan komt. Kolen verbranden is echt iets uit het verleden", aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie van Natuur & Milieu. Bovendien is de kolencentrale overbodig. Van Hooijdonk: "De leiding van RWE zei in 2012 al dat zij de kolencentrale nooit had moeten laten bouwen."
undefined