Raad van State: gebiedsverbod voor haatdragende imam was terecht

Bart Jan van Ettekoven van de Raad van State tijdens de uitspraak in de zaak van het gebiedsverbod voor imam Fawaz Jneid.Beeld ANP

De Haagse imam Fawaz Jneid vormt een dusdanige dreiging voor de nationale veiligheid, dat hem terecht een gebiedsverbod is opgelegd voor twee wijken in Den Haag, oordeelt de Raad van State.

Volgens de Raad, die het verbod beoordeelde, is het bekend dat jongeren uit de Schilderswijk en Transvaal vatbaar zijn voor radicalisering. De imam met naar schatting vijfhonderd volgelingen, heeft  juist op die jongeren een grote aantrekkingskracht. 

Toenmalig minister van veiligheid en justitie, Stef Blok, besloot in augustus vorig jaar tot het verbod. De mogelijkheid om iemand beperkingen op te leggen als hij of zij de nationale veiligheid in gevaar brengt, is onderdeel van een omvangrijke lijst anti-terreurmaatregelen die het kabinet de afgelopen jaren invoerde. 

Het gebiedsverbod, dat in principe voor een half jaar geldt, is inmiddels verlengd. Een besluit dat Jneid opnieuw via de rechter aanvecht.  De uitspraak van de Raad van State gaat alleen over het eerste verbod. 

Boekwinkel

Voor de overheid is het positieve oordeel van de hoogste bestuursrechter over de maatregel een opsteker. Afgelopen maart nog ontstond er ophef in de Tweede Kamer nadat Jneid de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een facebookpreek tussen de regels door had bestempeld als vijand van de islam en afvallige moslim. De huidige minister van justitie en veiligheid, Ferd Grapperhaus, zei toen te willen kijken of er mogelijkheden zijn om de imam nog steviger aan te pakken. 

Met een gebiedsverbod heeft de minister in ieder geval de mogelijkheid de imam uit de kwetsbare buurten Schilderswijk en Transvaal te houden. Volgens de Raad van State verspreidde Jneid daar het jihadistische gedachtengoed, onder andere vanuit een boekwinkel. Zo schept de imam in zijn preken een gemeenschappelijk vijandsbeeld tegen atheïsten, sjiieten, Joden en de westerse wereld. Ook drukt hij zijn volgelingen op het hart dat zij een individuele verplichting hebben om te handelen en het geloof te verdedigen. 

Genoeg andere plekken

De Raad van State gaat wel mee in het betoog van de imam dat het gebiedsverbod zijn godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting inperkt. Toch is die beperking volgens de bestuursrechter terecht omdat het belang om de Nederlandse maatschappij te beschermen tegen het jihadistische gedachtengoed zwaarder weegt. 

Bovendien geldt het verbod voor twee wijken in Den Haag en kan de imam zich dus nog op genoeg andere plekken in het land vrij bewegen. Daar maakt hij ook gebruik van, bleek eerder deze week. Jneid preekte in een Amsterdamse moskee. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt de inhoud van zijn verhaal nog te bestuderen. 

Lees ook:
In de strijd tegen haatzaaien zijn alleen muizenstapjes te verwachten

De Kamer wil een strengere definitie van het begrip haatzaaien, maar de bewegingsruimte van de minister is beperkt.

Fawaz' haatboodschap wettelijk aanpakken? En die van Wilders dan?
Vreemd toch, hoeveel commotie 'imam' Fawaz veroorzaakt, terwijl Wilders' haatboodschappen een veel breder bereik hebben, stelt Said Bouharrou, voorzitter van de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden