Raad van Moskeeën ziet steun waar anderen niets van weten

Het is de Raad van Moskeeën nog niet gelukt om de steun van Marokkaanse en Surinaamse moslimorganisaties voor zijn zendtijdaanvraag te verwerven. Het Commissariaat van de Media wil vóór 1 juni schriftelijke steunbetuigingen van die organisaties hebben als bewijs van het draagvlak van de Raad onder de moslims in Nederland.

Penningmeester M. Uysal van de uit Turkse organisaties bestaande Raad meldde gisteren verheugd dat de Marokkaanse koepelorganisatie UMMON en haar Surinaamse evenknie WIM hun medewerking hadden toegezegd.

Vice-voorzitter A. el-Boujoufi van de UMMON zegt echter nog nooit met de Raad contact gehad te hebben over de zendtijdaanvraag. Na een telefoontje van Uysal werd duidelijk dat er een uitnodiging voor een gesprek onderweg is. ,,We staan niet helemaal negatief tegenover samenwerking, maar er moet wel over gepraat worden'', aldus El-Boujoufi.

Secretaris A. Joeman van de WIM constateerde geïrriteerd dat het niet de eerste keer is dat de Raad spreekt namens andere organisaties, maar zonder hun medeweten. De WIM is volgens hem best bereid om samenwerking te overwegen. ,,Maar ik voorzie niet dat we op zo korte termijn de Raad van Moskeeën tegemoet komen'', aldus Joeman, die deze week met voorzitter A. Karagül van de Raad over de zendtijdkwestie heeft gesproken.

Vice-voorzitter R. Abdur Rahman van de WIM maakte korte metten met de avances van de Raad van Moskeeën. Zijn organisatie is 'in geen geval' bereid tot samenwerking. Hij neemt het de Turkse lidorganisaties van de kwijnende Islamitische Raad Nederland (IRN), waartoe ook WIM en UMMON behoren, nog steeds kwalijk dat zij in 1997 de Raad van Moskeeën hebben opgericht zonder zich formeel uit de IRN terug te trekken. ,,Met hoeveel mensen willen ze in het huwelijk treden'', vroeg Abdur Rahman zich af. ,,Een man mag volgens de islam vier vrouwen hebben, maar dan wel in goed overleg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden