Raad van Moskeeën wil zendtijd overnemen van Moslim Omroep

De Raad van Moskeeën wil zendtijd krijgen op radio en televisie. De grootste koepel van voornamelijk Turkse moskeeën noemt zichzelf een representatieve organisatie binnen en voor de moslimgemeenschap in Nederland. Op 6 mei zal de raad zijn zendtijdaanvraag tijdens een hoorzitting van het Commissariaat voor de Media toelichten.

Dat heeft een woordvoerder van het commissariaat gisteren gezegd. De voor moslims bestemde zendtijd wordt nu gevuld door de deze week in opspraak geraakte Nederlandse Moslim Omroep (NMO), die onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Moslim Raad (NMR) valt. De NMR heeft de zendmachtiging sinds oktober 1993.

De zendtijd voor islamieten werd in 1990 toegewezen aan de Islamitische Omroep Stichting (IOS). Drie jaar later verloor de IOS haar zendtijd, nadat de omroep door interne verdeeldheid onbestuurbaar was geworden. De NMO mocht de zendtijd overnemen.

De Islamitische Raad Nederland (IRN), die Turkse, Marokkaanse en Surinaamse moslimorganisaties bundelde, vroeg daarop zendtijd aan. Maar het commissariaat wees die aanvraag af. De IRN vocht het besluit tevergeefs aan.

De Raad van Moskeeën, die ruim 230 gebedshuizen vertegenwoordigt, beschouwt zendmachtiging als een uiterst geschikt middel om de geestelijke belangen van de moslims te kunnen behartigen.

In een brief aan het Commissariaat voor de Media schrijft de raad ook te streven naar een gelijkwaardige plaats van de islam in de Nederlandse samenleving.

De voorzitter van de raad, M. Ates, was wegens een verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor commentaar.

De concurrerende zendtijdaanvraag komt voor de NMO op een ongelukkig moment. Directeur F. William staat na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten jegens enkele vrouwelijke werknemers op non-actief. Het bestuur heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de klachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden