Raad van Europa ziet te veel katholieke scholen in Ierland

amsterdam – Ierland moet zijn onderwijs ingrijpend veranderen.

Dat staat in een aanbeveling van een commissie van de raad van Europa, die zich bezig houdt met de bestrijding van racisme en intolerantie.

Op dit ogenblik is maar liefst 98 procent van de basisscholen in Ierland katholiek. Openbare, neutrale scholen bestaan er in het land nagenoeg niet.

In het zwaarkatholieke Ierland bestond daaraan in het verleden ook nauwelijks behoefte, maar volgens de Commissie ter Bestrijding van Racisme en Intolerantie (Ecri) is in die situatie verandering opgetreden, onder andere door de toegenomen immigratie. De samenleving is daardoor gevarieerder geworden.

Daarom bepleit de commissie de oprichting van neutrale of anders multiconfessionele scholen om het vergaande monopolie van de katholieke kerk op het basisonderwijs te doorbreken.

Weliswaar hoeven op de meeste katholieke scholen kinderen in theorie niet per se de godsdienstige rituelen bij te wonen wanneer de ouders daartegen bezwaar maken. Maar volgens de commissie is de sociale dwang om wel mee te doen vaak groot. Kinderen voelen zich buitengesloten als ze zich onttrekken aan de plechtigheden.

Volgens de commissie is er ook betere wetgeving nodig om de hervorming in het onderwijs mogelijk te maken.

Het komt ook voor dat scholen niet-katholieke leerlingen weigeren. Ze beroepen zich er dan op dat ze hun speciale waarden niet in gevaar willen brengen door leerlingen met andere of geen geloofsovertuigingen toe te laten.

De commissie beschouwt dat als een vorm van discriminatie. Ecri houdt in de 46 lidstaten van de raad van Europa de ontwikkelingen rondom alle vormen van discriminatie en racisme in de gaten en doet voorstellen en aanbevelingen ter verbetering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden