Raad van Europa: ritueel besnijden is mishandeling

Een joodse besnijdenis in Boedapest. Beeld epa
Een joodse besnijdenis in Boedapest.Beeld epa

Het ritueel laten besnijden van je pasgeboren zoontje is een 'aantasting van zijn fysieke integriteit'. Europese staten moeten bij wet vastleggen dat kinderen pas mogen worden besneden als ze oud genoeg zijn om erover mee te praten.

Robin de Wever

Dat stelt de Raad van Europa. De Parlementaire Vergadering nam dinsdag met 78 stemmen vóór en 13 tegen een resolutie aan over het omstreden thema, meldt het Joodse persbureau JTA. De resolutie spreekt zich ook uit tegen andere lichamelijke 'vergrijpen', zoals vrouwenbesnijdenis en lijfstraffen.

De Raad roept landen op om in gesprek te gaan met religieuze groepen en een 'publiek debat te beginnen met het doel om kinderen te beschermen tegen aantasting van hun mensenrechten'.

Europese landen zijn niet verplicht om zich aan de uitspraken van het diplomatieke samenwerkingsverband te houden. Toch is de resolutie zorgwekkend, stelt een Brits-joodse pro-besnijdenisorganisatie. 'De Parlementaire Vergadering schoof de argumenten over godsdienstvrijheid wel erg makkelijk terzijde.'

Duitsland staat besnijdenis toe
De Europese discussie over rituele besnijdenis laaide vorig jaar op in Duitsland. Een rechter in Keulen noemde de praktijk toen een ernstige vorm van mishandeling. In de Bondsdag, het Duitse parlement, gingen stemmen op voor een landelijk verbod, maar dat kwam er uiteindelijk niet. In december besliste ze dat jongensbesnijdenis legaal moest zijn.

Volgens de Nederlandse artsenorganisatie KNMG zijn er goede redenen voor een wettelijk verbod. Net als de Raad van Europa vindt ze dat jongensbesnijdenis de lichamelijke integriteit aantast. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg geldt dat argument wel voor vrouwenbesnijdenis, maar niet voor jongens.

Inmiddels speelt de kwestie ook in Scandinavië. Maandag maakten in Oslo de kinderombudsmannen van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en Groenland bekend dat ze hun regeringen gaan oproepen om niet-medische besnijdenis van jongens te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden