Raad Tilburg heeft het gehad met burgemeester Vreeman

De raad wil dat hij opstapt om ’Midi-gate’, maar burgemeester Vreeman van Tilburg slaat hard terug. Hij kondigt ’geheel nieuwe informatie’ aan.

Een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad vindt dat Ruud Vreeman moet opstappen. Ook de SP laat de burgemeester vallen, zo maakte de coalitiepartij gisteren bekend. Verscheidene oppositiepartijen deden dat al eerder. „Vreeman heeft stelselmatig onjuiste en onvolledige informatie aan de raad gegeven”, zegt SP-fractievoorzitter Veerle Slegers. „Ook onze wethouders wisten niet alles. Zij zijn gepiepeld. Dat is onacceptabel.”

Vreeman wist van een kostenoverschrijding bij de renovatie van het Midi-theater, maar meldde die niet aan de raad. Het initiatief van Arijan van Bavel, bekend als ’Adje’ uit de programma’s van Paul de Leeuw, pakte uiteindelijk 1,9 miljoen euro duurder uit. Volgens een raadsenquêtecommissie overtrad Vreeman de gemeentewet.

De burgemeester wil woensdag het debat met de raad aangaan. „Ik kan een heel nieuw licht op de zaak werpen”, kondigt hij aan. Tot het debat kan Vreeman niets over deze ’nieuwe informatie’ zeggen. Hij vindt dat zijn tegenstanders voor hun beurt spreken. „Het ligt meer voor de hand dat ze mijn argumenten afwachten.”

Slegers vindt dat Vreeman zijn zegje al gedaan heeft tijdens de openbare verhoren en in de media. „Hij kan niets aanvoeren dat zijn fouten verzacht.” Slegers en andere fractievoorzitters zijn bovendien geïrriteerd over de tegenaanval die Vreeman heeft ingezet op de gemeenteraad.

„De raad heeft een integriteitsprobleem”, stelt Vreeman. Ook het rapport over zijn functioneren kwam voortijdig in de krant terecht. Volgens de burgemeester hebben twee commissieleden met de pers gepraat. „Het is niet alleen de vraag of de raad met Vreeman door wil, maar ook of Vreeman door wil met deze raad. Die vertrouwenskwestie ligt woensdag op tafel.”

Formeel kunnen alleen de Brabantse commissaris van de koningin en de minister van binnenlandse zaken een burgemeester wegsturen, maar zonder raadssteun is zijn positie wankel. Vreemans termijn loopt af in april. De SP sluit niet uit dat Vreeman tot die tijd mag blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden