R. H. Bremmer 1917 - 1995

Van een medewerker In Dr. Rolf Hendrik Bremmer, die nog onverwacht op 78-jarige leeftijd overleed, is een markant vrijgemaakt gereformeerd theoloog heengegaan.

Bremmer studeerde in de vooroorlogse jaren in Kampen. Hij was gegrepen door Klaas Schilder en werd één van diens begaafdste leerlingen. In Amsterdam ging Bremmer verder voor het doctoraalexamen en zo werd hij ook leerling van G.C.Berkouwer in diens beginperiode aan de Vrije Universiteit.

Als predikant in Helpman koos Bremmer in het schisma binnen de Gereformeerde Kerken van 1944 resoluut de zijde van Schilder. Na zijn vertrek naar Zwolle in 1946 ontpopte Bremmer zich als een vurig pleitbezorger in woord, geschrift en aktie, van de zogenaamde doorgaande reformatie, die tot de oprichting van het Gereformeerd Politiek Verbond en allerlei andere eigen vrijgemaakte organisaties leidde.

In Enschede, waar hij vanaf 1958 tot aan het einde werkzaam zou blijven, kwam het tot een heroriëntatie. Het door Ds.Okke Jager en diens collega Wim Raven ontketende Almelose initiatief om de synodale en vrijgemaakte kerken opnieuw met elkaar in gesprek te brengen werd door Bremmer krachtig ondersteund.

Deze wijziging had stellig ook te maken met zijn intensieve bestudering van de irenische, gereformeerde theoloog Herman Bavinck, op wie hij in 1961 bij Berkouwer met een uitstekend proefschrift promoveerde. Dit werk werd gevolgd door een biografie van Bavinck en door een lange reeks van publicaties, vooral op historisch gebied.

Bremmer bewoog zich graag op de grens van de vaderlandse en de kerkgeschiedenis. Hij was met name geboeid door de zestiende eeuw en de historie van de gereformeerde beweging in de 19-de eeuw. Maar ook stromingen en figuren van een andere signatuur, bijvoorbeeld de hervormde theoloog Van Oosterzee, kon hij fair en trefzeker beschrijven en typeren.

Bremmer was een aktief lid van het Nederlands Kerkhistorisch Gezelschap en leverde een reeks van artikelen voor het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme. In talloze voordrachten en gastcolleges, onder andere in Canada, de USA en Zuid-Afrika, betoonde Bremmer zich een bekwaam docent, die helder en pakkend zijn themata wist te behandelen.

Zijn opstelling in het kerkelijke leven was er de oorzaak van dat hij één en ander maal bij hoogleraarsbenoemingen in Kampen werd gepasseerd. Dit heeft intussen Bremmers' arbeidsvreugde niet getemperd. Hij bleef binnen de vrijgemaakte kerken en ging ook niet over naar de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Binnen zijn eigen kerkgenootschap trad Bremmer naar voren als iemand, die ruimhartig en royaal naar goede verhoudingen en samenwerking zocht. “Ik verzorg zo'n beetje de buitendienst van onze kerken”, zei hij eens glimlachend. In deze kwaliteit kreeg hij gaandeweg binnen de eigen gemeenschap meer waardering.

De energieke Bremmer was altijd hulpvaardig en echt in mensen geinteresseerd. Met hart en ziel was hij pastor. Het beste bewijs daarvoor is wel, dat hij tot zijn 73-ste jaar in aktieve dienst bleef. Toen ging hij met emeritaat na 47 dienstjaren - een unicum in deze tijd. Als catecheet, prediker en leraar bleef hij ook jonge mensen boeien. Van zijn verklaring van de Heidelbergse Catechismus, die onder de titel ''52 open vensters'' het licht zag, verschenen twee drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden