Quote 500, maar dan van verzamelaars van kunst

HENNY DE LANGE

Wie zijn de belangrijkste kunstverzamelaars in Nederland? De Stichting Kunstweek, die beeldende kunst onder de aandacht van een breed publiek wil brengen, presenteert binnenkort een top 100. Maar suggesties zijn nog welkom, zegt voorzitter David Polak (1948).

Kost het zo veel moeite om die top 100 samen te stellen?

"Nee, maar we willen wel een zo volledig mogelijke lijst presenteren. Alle grote en bekende verzamelaars, zoals Joop van Caldenborgh, Bert Kreuk en Henk en Victoria de Heus staan er uiteraard op, Maar er zijn ook verzamelaars die veel minder of soms helemaal niet bekend zijn en die in de luwte toch een belangrijke kunstcollectie hebben opgebouwd. Daarvoor roepen we vooral de hulp van het publiek in."

Maar die verzamelaars willen waarschijnlijk ook het liefst anoniem blijven.

"Er zijn ook mensen die niet vermeld willen worden in de Quote 500 van de rijkste Nederlanders. Maar het staat natuurlijk vrij om zo'n lijst te maken. Van alle verzamelaars die we tot nu toe voor de lijst benaderd hebben, zijn er overigens maar twee die moeite hebben met de vermelding."

Wat zijn de criteria voor een notering in de top 100?

"Je moet Nederlander zijn of hier minstens vijf jaar wonen, vijf jaar achtereen kunst hebben gekocht en een verzameling hebben van meer dan vijftig werken met een gezamenlijke waarde van minimaal een half miljoen euro. Erik de Vlieger en Wim van Kooten haalden die grens niet. We hadden de ondergrens eerst op 200.000 euro gesteld, maar dan moesten we meteen een top 200 maken."

Kunt u de doorsnee kunstverzamelaar typeren?

"Het zijn bijna allemaal mannen en er zitten veel ondernemers bij. Dat zijn vaak eigenzinnige mensen en dat zie je terug. Uit de meeste verzamelingen spreekt een sterke persoonlijke durf en impulsiviteit. Er zitten mensen bij die heel breed beeldende kunst verzamelen, maar ook iemand die uitsluitend portretfotografie koopt. Er is ook een verzamelaar die een geërfde collectie achttiende-eeuwse kunst heel wonderlijk combineert met gemanipuleerde fotografie. De verdeling tussen abstracte en figuratieve kunst is fiftyfifty."

Wat is precies het doel van deze top 100?

"Er is relatief weinig bekend over Nederlandse kunstverzamelaars en de omvang en samenstelling van hun collecties. We willen daar meer zicht op krijgen, omdat het past in onze doelstelling om de beeldende kunst onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

"Dat doen we al met de verkiezing van de Kunstenaar van het jaar en het organiseren van de landelijke kunstweek, kunstdagen en -beurzen. We hopen dat onze top 100 van kunstverzamelaars zo spraakmakend wordt, dat er elk jaar net als bij de Quote 500 weer naar uitgekeken wordt."

info@kunstweek.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden