Quick Boys wint weer eens thuis, maar vraag niet hoe

KATWIJK - Quick Boys heeft een in meerdere opzichten fortuinlijke zaterdag achter de rug. Met de eigen 2-1 overwinning in blessuretijd op concurrent Excelsior M had de kampioen van het amateurvoetbal al niet over geluk te klagen. Het doelpuntloze gelijke spel van dorpsgenoot Katwijk bij Zwart Wit'28 gaf het resultaat een nog rooskleuriger aanzien.

LOEK LAURMAN

Quick Boys gaat dus weer alleen aan de leiding van de eerste klasse A van het zaterdagvoetbal. Maar het feit dat zij sinds maanden weer eens een thuiswedstrijd wonnen, is misschien nog belangrijker voor de Katwijkers. De ruime winst op Serooskerke van 17 oktober werd in eigen huis slechts gevolgd door een nederlaag tegen Katwijk en twee gelijke spelen, tegen Lisse en Hoek.

Zelfs trainer Hans van der Zee, die in zijn contact met de pers vrijwel altijd hoog opgeeft van de kwaliteiten van Quick Boys, moest dit keer toegeven dat zijn elftal van slag was geraakt. Naar de verklaring(en) voor die tijdelijke (?) terugloop in de prestaties kan hij slechts gissen. Zoals hij ook maar moet afwachten of er nu inderdaad sprake is van een ommekeer. Het enige dat de Amsterdammer met zekerheid wist te melden, is dat de winst op Excelsior verdiend was.

Met het beschrijven van diverse beelden van de wedstrijd probeerde Van der Zee zijn constatering te ondersteunen. Zo had hij in de eerste twintig minuten een vrije schietkans door Leen van der Plas zien verprutsen, doelman Albert van de Broecke met een moedige redding Frenk van der Kley van een doelpunt zien afhouden en Edwin Berveling een boogballetje van Leenvan der Plas uit de doelmond zien koppen. En uit de tweede helft herinnerde hij zich twee kopballen van Martin Steenvoorden die net over de doellat gingen en een inzet die via het hoofd van Aandewiel net naast het lege doel belandde. En omdat de spelmomenten waarbij het doel van Quick Boys in gevaar kwam, aanzienlijk minder talrijk waren, kreeg de wedstrijd op basis van dat gegeven inderdaad een terechte winnaar.

Maar de door de trainer opgesomde feiten konden de gebreken in het spel van de thuisclub niet helemaal verdoezelen. Zelfs doorgewinterde supporters durfden de benauwde overwinning nauwelijks te bejubelen. Zij herinnerden zich de onmacht waarmee de spelers van Quick Boys in de tweede helft een numerieke meerderheid probeerden uit te buiten, nadat Gert Vreugdenhil van Excelsior met twee gele kaarten op zak voortijdig naar de kleedkamer moest vertrekken. Zelfs het doelpunt dat Hans van der Plas daarna kon scoren, toen Van de Broecke een bal van zijn borst liet springen, was niet voldoende geweest om van Excelsior een geslagen ploeg te maken. Zonder vrije verdediger, omdat Berveling op Steenvoorden ging spelen, en met Edgar van de Roer als verse aanvaller als vervanger van Cor van Hoeven bleef het Maassluise elftal meer dan overeind. Marcel IJspelder en Martin de Waard zorgden er niet alleen voor dat hun tegenstanders Edwin Otte en Gert Aandewiel nauwelijks aan enig opbouwend werk toekwamen, zij zorgden er ook voor dat de snelheid van Gert-Jan Bunt en Jaco van der Hoeven langs de zijkanten van het veld regelmatig kon worden benut. Echt verrassend was de gelijkmaker van Van der Hoeven dus eigenlijk alleen maar voor doelman Tom van der Niet. En als scheidsrechter Nulle niet zo ruimhartig was geweest in het toekennen van minstens vier minuten extra speeltijd zou ook in de uitslag tot uitdrukking zijn gekomen dat Excelsior minstens de evenknie van Quick Boys was. Nu echter maakte een droog schot van Aandewiel de Maassluizenaren tot de grote verliezers op het moment dat zij als de morele winnaars van het veld dachten te kunnen stappen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden