Quick Boys verliest eerste slag van dorpsgenoot

KATWIJK - De verhoudingen in het amateurvoetbal zijn weliswaar niet wezenlijk aangetast, maar in Katwijk zijn de bordjes voorlopig toch wel verhangen. De plaatselijke gelijknamige voetbalvereniging deed zaterdag middels een 3-2 overwinning met succes een aanval op de positie van dorpsgenoot Quick Boys.

LOEK LAURMAN

Hoewel de beide Katwijkse clubs in de eerste klasse A van het zaterdagvoetbal nu in punten (15) op gelijke hoogte zijn gekomen, verdwijnt Quick Boys, in elk geval tijdelijk, toch naar het tweede plan, omdat de landskampioen een wedstrijd meer speelde. In de euforie rond de eerste winst die Katwijk als eersteklasser op sportpark Nieuw-Zuid behaalde, probeerde trainer Arie Lagendijk het luid bejubelde succes tot de juiste proporties terug te brengen: "We moeten niet gaan overdrijven. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat we hier gewonnen hebben, maar we krijgen nog achttien wedstrijden, te beginnen met Rijnsburgse Boys. Het heeft dus weinig zin om nu al te tetteren en te blazen."

Met wat minder oog voor de nabije en verre toekomst en wat meer terugblik op een zeer recent verleden werd in vrijwel alle overige commentaren op de wedstrijd de loftrompet gestoken over de prestatie van het elftal, dat pas voor het vierde jaar in de eerste klas speelt. Geen gelukkige winst met een aantal snel uitgevoerde tegenaanvallen, die de langdurige stormlopen van Quick Boys onderbraken. De zege ging terecht naar Katwijk, omdat het elftal van Arie Lagendijk vanaf de eerste minuut de aanval zocht en ook de mogelijkheden vond, waar die vooraf vermoed werden. En die bleken toch vooral in de eigen speelwijze te liggen. Wat dat betreft kwam Katwijk met geen enkele noviteit op de proppen. "Zo speelden we twee jaar geleden ook al" , lichtte ook Arie Lagendijk de successtory toe. "Het verbaast me alleen dat niet meer ploegen het proberen. Als je Quick Boys achterin aanpakt en Aandewiel opvangt, komen ze niet aan de opbouw toe. Het enige risico dat je dan nog loopt, zit in de persoonlijke duels van je eigen verdedigers. Dat risico moet je nemen, want het is de enige kans om hier te winnen."

Dus speelde Katwijk achterin met Carlo van Zelst, Henk Langemaat en Johan de Kroon een op een tegenover respectievelijk Fred Kanbier, Martin Steenvoorden en Frenk van der Kley. En zij bleven overeind of meer dan dat, zij speelden de aanvallers van Quick Boys uit de wedstrijd, ook al kwam Johan de Kroon pure snelheid tekort. Maar toen in de tweede helft Frenk van der Kley hem een keer te snel af was, liet Carlo van Zelst bijtijds zijn eigen man los om te assisteren. De beide doelpunten van Quick Boys kwamen dan ook tot stand na een fout van middenvelder Pim Langeveld en een blunder van doelman Teun van Duyvenbode.

Maar beide treffers waren voor Katwijk slechts uiterst hinderlijke onderbrekingen van de eigen aanvallen. De al na acht minuten opgelopen 1-0 achterstand werd met groot zelfvertrouwen nog voor rust ongedaan gemaakt. En toen de blunderende doelman tien minuten voor het einde van de wedstrijd een vrij zekere winst verknald leek te hebben, was de aanvalslust nog niet bekoeld. Want het mooiste dat de oranjehemden in aanvallend opzicht te bieden hadden, moest toen nog komen. In die ene wonderschone aanval joegen zij de bal via vele schijven in hoog tempo zo zuiver door de linies van Quick Boys, dat Hans Zwaan zijn tiende competitietreffer kon produceren. Waarna Johan de Kroon de zege definitief veilig stelde door een derde doelpunt van Quick Boys te voorkomen.

En daar kon na afloop iedereen mee leven, want ook al waren er winnaars en verliezers, zij hadden er toch samen een geweldige wedstrijd van gemaakt. Ook scheidsrechter Rini Gremmen had daarin een belangrijk aandeel. De arbiter uit Arkel toonde zich nu niet bepaald een slaafs volger van de letter van de wet. Zijn optreden zal het Zeister streven naar uniformiteit dan ook wel doorkruist hebben. Maar als spelleider paste hij perfect in het sportieve spektakel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden