Quick Boys moet stormbal hijsen

NOORDWIJK - Quick Boys moet de stormbal hijsen. De amateurkampioen van 1992 won op 2 november van het vorig jaar voor het laatst een wedstrijd. Inclusief de 1-0 nederlaag zaterdag in Noordwijk werd sindsdien in zes duels één schamel punt veroverd.

PETER WILSCHUT

Het gat met de onveilige twaalfde plaats slonk sinds het najaar van acht naar vijf punten, terwijl de kloof met de rode lantaarn eerder dertien punten was en nu zes punten bedraagt. Quick Boys duikelde in het klassement van de derde naar de tiende plaats. Dat is een positie waar de Katwijkers in 26 seizoenen topklasse aan het eind van een competitie nooit stonden. De slechtste eindklassering, de negende plaats, dateert uit 1973 en 1982. In de jaren negentig ontwikkelde de club zich tot vaste waarde in de top-4 van de ranglijst. Met een ranglijst-moyenne van 2,3 ontwikkelden de Katwijkers zich in dit decennium zelfs tot de meest succesvolle zaterdagtopper.

De ernst van de situatie was de Katwijkers zaterdag ruimschoots aan te zien. De blik van voorzitter Arie Guyt stond bij het verlaten van de kleedkamer op zorgelijk, de spelers concurreerden om het produceren van de meest lege blik en trainer Henk Wisman, na de zomer naar Rijnsburgse Boys en in Katwijk opgevolgd door de huidige trainer van zondag-hoofdklasser VCS, Kees Tempelaar, moest de uitleg van de problemen en liever nog de oplossing geven.

Voor de wedstrijd had Wisman gemeld de positie van zijn club nu extreem te vinden, gerekend met een terugval ten opzichte van eerdere jaren had hij zeker: “Door het verlies van spelers (Aandewiel, Kruit, Smits aan het profmétier en vertrokken routine - red.) zijn we in een laat stadium van de voorbereiding verzwakt. Dat was niet op te vangen en het verraste mij het eerste deel van de competitie juist dat wij goed presteerden. Maar sinds de beenbreuk van Jaap van Duyn in oktober (zaterdag maakte hij zijn rentree - red.) is het minder geworden.”

Quick Boys en het ook niet tot de top te rekenen Noordwijk hielden elkaar voor rust in evenwicht. Qua kansen was het 1-1 (Steenvoorden voor de bezoekers, Van Harskamp voor Noordwijk) maar treffers vielen niet. Na de pauze gaf de thuisclub nadrukkelijker gas. Vlak na rust had Van de Gronde de 1-0 op de schoen, het duurde echter tot een kwartier voor tijd eer de beslissing viel. Patrick Scheurwater produceerde vanaf de rechter corner een ouderwetse inswinger, waar doelman Kromhout de handen niet achter kreeg, zodat de bal zonder aanraking in het doel verdween: 1-0. In de slotfase volhardden de Katwijkers in het spelen in veel te laag tempo en met veel voetbal in de breedte. Zonder ook maar één kans werd Quick Boys geslachtofferd.

Balverlies

Wisman meende dat de nederlaag te wijten was aan veelvuldig balverlies, waardoor er geen rust in de ploeg kwam: “En natuurlijk hebben we na rust te weinig afgedwongen.” Behalve dat maakte het bezoek aan Noordwijk duidelijk dat Quick Boys in opbouwende zin sterk leunt op Jaap van Duyn (Wisman: “Misschien zouden anderen meer initiatief kunnen nemen”), dat er - in elk geval zaterdag - geen spelers zijn opgestaan die messen in de schoenen dragen om al vuurvretend voor te gaan in de strijd (Wisman: “Gebrek aan bezieling constateer ik geenszins. Integendeel, misschien willen de jongens wel te graag winnen, waardoor ze geforceerd voetballen”) en dat de aanval met een doelpuntenmoyenne van 1,1 krachteloos is (Wisman: “Ik had Steenvoorden gekozen in de spits en De Kievit op het middenveld gezet om voorin meer creativiteit te krijgen”).

Quick Boys krijgt nu serieus te maken met de strijd tegen degradatie. Het zal de club die zowel qua organisatie als qua voetbalstijl al jaren een parel in het zaterdagvoetbal is zwaar vallen om te schakelen naar een op kracht gebaseerd spelletje. Wisman: “We moeten het tij keren. Het komt nu op karakter aan. En op basis van de samenstelling van de karakters in de groep heb ik vertrouwen dat we het tij niet alleen moeten maar ook zullen keren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden