Quick Boys maakt Kozakken Boys snel moedeloos

KATWIJK AAN ZEE - Quick Boys heeft de smaak van het feestgedruis te pakken. Na het afdelingskampioenschap manifesteerden de Katwijkers zich ook dit jaar als de sterkste ploeg van het gehele zaterdagamateurvoetbal.

AAD VAN DER GRAAF

Het laatste duel in de landscompetitie was op voorhand van alle spanning ontdaan. Quick Boys kon het veld betreden in de wetenschap dat Kozakken Boys zelfs met een overwinning van drie doelpunten verschil geen roet in het eten kon gooien. De Werkendammers wekten bovendien niet de indruk een wonder te kunnen gaan verrichten ten overstaan van ruim 6000 toeschouwers. Het team van trainer Jan Everse slofte in de eerste helft de zaken nog redelijk bij, maar nadat Marco Dijkhuizen pal na rust 2-1 had laten aantekenen freewheelde Quick Boys simpel naar 4-1. Dat de kampioen een handvol opgelegde mogelijkheden op een monsterzege liet liggen, kon de pret in Katwijk niet meer drukken.

"Een terechte zaak" , noemde trainer Wim van Zwam het succes. "We hebben ons steeds weer over tegenslagen heen gevochten. Dat is in de normale competitie gebeurd en ook na de nederlaag (2-1 - red.) in Assen tegen ACV. Daarvoor moest alles onder uit de kast."

Te midden van alle jubeltonen haalde Van Zwam ook zijn gram richting bestuur. De Bleiswijker stelde fijntjes vast dat hij de eerste trainer was van buiten de vereniging die de club in de eerste klasse een titel had bezorgd. Een jaar geleden vierde Quick Boys dezelfde triomfen onder leiding van jeugdtrainer Arjen van der Werf, die na het ontslag van Melbi Raboen tijdelijk was gebombardeerd tot hoofdtrainer. Van Zwams reactie viel makkelijk te duiden. Halverwege het seizoen kreeg hij van het bestuur de mededeling op zijn bord dat contractverlenging niet meer aan de orde gesteld zou worden.

De kern van het probleem is wellicht dat Van Zwam nooit kool of geit gespaard heeft. De beste elf van het moment spelen en daarmee basta. Het meest recente slachtoffer van die professionele aanpak is topscorer Edwin Otte. In de laatste drie wedstrijden zette Van Zwam zonder blikken of blozen Otte naast het basisteam, in eerste instantie vanwege een lichte blessure, maar later omdat er geen enkele aanleiding was de schwung in het team te verstoren. "Natuurlijk trap je iemand daarmee op zijn ziel" , weet ook Van Zwam. "Maar je moet nu eenmaal een keuze maken en de consequenties aanvaarden. Ze mogen me daar ook altijd op aanspreken."

Otte viel tegen Kozakken Boys na een klein uur bij een 3-1 stand in het gespreide bedje van een gelopen koers. De elegante middenvelder trad op als vervanger van Leen van der Plas, die drie dotten van kansen verknoeide. Hangend achter de twee spitsen Frenk van der Kley en Fred Kanbier was Van der Plas het lelijke eendje van de middag.

Net als in Werkendam was Van der Kley weer ongrijpbaar voor de verdediging van Kozakken Boys. Permanent balancerend op de rand van buitenspel is de rappe spits een exponent van de aanvalsdrift van Quick Boys. Zichzelf voorbijlopen doen de Katwijkers echter niet. Er is veel overzicht en controle in het spel van met name Gert Aandewiel en Marco Dijkhuizen. De laatste keert aan het eind van het seizoen - er resten nog twee duels tegen zondagkampioen Rheden - het Katwijkse de rug toe. Dat betekent mogelijk weer meer speelruimte voor Otte, maar Quick Boys heeft zich ook verzekerd van Dennis van Bekkum (middenvelder RCH) en Martin Steenvoorden (spits Blauw Wit).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden