Quick Boys komt sterk terug na tegenslagen

KATWIJK - Cijfermatig eindigde de plaatselijke kraker Katwijk-Quick Boys onbeslist (1-1). In moreel opzicht voelden de 'blauwen' van Zuid zich de winnaar, omdat ze voor en tijdens het duel zware slagen moesten incasseren en daarbij aantoonden als ploeg te kunnen blijven functioneren.

PETER WILSCHUT

Al voor aanvang van de door zo'n 4000 kijkers opgevrolijkte lokale derby had Quick Boys de grootste aderlating in het lopende seizoen moeten opvangen. Vorige week brak libero en vormgever Jaap van Duyn in het duel met ASWH been en enkel op drie plaatsen: de zaterdag als toeschouwer aanwezige speler is minimaal enkele maanden uit de roulatie. De 31-jarige Van Duyn geldt vanwege zijn opbouwende kwaliteiten als meerwaarde in het blauw-witte collectief. Trainer Henk Wisman had de centrale rol van achteruit zaterdag toebedeeld aan de vandaag 19 jaar geworden Michel van Hooy, een nieuwkomer uit de jeugd die de vertrokken Floor van Duyn als linkshalf eerder snel naar de vergetelheid drukte. Wisman heeft niet kunnen bevroeden hoe doorslaggevend het optreden van Van Hooy in de wedstrijd zou worden. Quick Boys keek al binnen twee minuten tegen een achterstand aan (Hans Zwaan, 1-0), zag vervolgens de gehele eerste helft geen kans de eigen spelpatronen te vinden en geraakte pas in balans nadat Van Hooy op slag van rust een rode prent kreeg. Die zwaar omstreden beslissing van de zwakke en inconsequente fluitist Van der Beek volgde op knullig balverlies dat Van Hooy in het hart van zijn eigen defensie leed. Zonder rugdekking. Van Hooys poging om interventie van Marco de Ridder te voorkomen - vanaf de tribune zag de sliding er correct uit - vond geen genade in de ogen van Van der Beek. De woedende Wisman wachtte de leidsman na het rustsignaal op: “Ik heb hem netjes gevraagd niet met twee maten te meten. Zowel ervoor als erna heb ik erger dingen gezien.”

De arbitrale ingreep leek Katwijk in de kaart te spelen: hoewel de oranje brigade nooit imponeerde was er halfweg naast de gunstige stand en de man-meer-situatie de wetenschap dat Quick Boys niet lekker in de wedstrijd zat. Des te opvallender dat Katwijk het initiatief als zand tussen de vingers liet glippen. De teleurgestelde trainer Bob Kootwijk had geen verklaring: “Je wijst spelers op hetgeen gaat komen en ziet toch dat ze daar niet op inspelen. Mysterieus.”

In de as

Quick Boys groeide vooral in de as van de ploeg boven zichzelf uit. Doelman Kromhout vervulde zoveel als mogelijk de rol van waarnemend libero. Ronald van Dijk had vreemd genoeg veel meer vat op de immer gevaarlijke Zwaan zonder dan met Van Hooy aan zijn zijde. Het waren echter de vooruitdenkers in de as die Quick Boys op sleeptouw namen: Martin Steenvoorden werd als pendelaar de grote uitblinker terwijl spits Walter de Kievit Katwijks centrale duo meer dan bezighield. De tandem Steenvoorden - De Kievit was bovendien verantwoordelijk voor de fraaie gelijkmaker halverwege het tweede speldeel (1-1).

Zo bezorgden 45 spelminuten die vooraf met zorg tegemoet waren gezien, Quick Boys een impuls die in het gehele verdere seizoen kan doorwerken. Al eerder deze competitie liet de ploeg zien voetbaltechnisch wat in de mars te hebben. Het zorgpunt voor de vernieuwde blauw-witten zit in het gebrek aan ervaring. Na het uitvallen van aanvoerder Hans van der Plas - die een vraag van zijn trainer omtrent zijn fysieke gesteldheid niet beantwoordde, dat bekocht met een wissel en zijn ongenoegen met breed armgezwaai kenbaar maakte - bedroeg de gemiddelde leeftijd van het tweetal 22,5 jaar. Wisman: “Het pluspunt van deze middag is dat we hebben laten zien een ploeg te vormen.” Die morele winst boekte Quick Boys op Katwijk dat volgens de logica het duel na de pauze moeiteloos had moeten beslissen. Toen dat achterwege bleef waren Kootwijk cs. als de hond die afdroop. Met de staart tussen de benen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden