Quick Boys knokt zich uit misère

KATWIJK AAN ZEE - Het gaat weer iets beter met Quick Boys. Na drie opeenvolgende verliespartijen zetten de Katwijkers zaterdag met een 3-2 zege op Spijkenisse de eerste wankele stappen in de vlucht uit de gevarenzone.

AAD VAN DER GRAAF

De 8-0 overwinning op debutant en staartclub DEVJO buiten beschouwing gelaten heeft Quick Boys dit seizoen nog geen aansprekend resultaat geboekt. Er waren gelijke spelen tegen landskampioen IJsselmeervogels (1-1) en laagvlieger Marken (0-0) en verder een nipte overwinning op Capelle (0-1) en de eerder genoemde monsterscore. Zodra er echter zich een tegenstander van enige importantie (Katwijk, ARC, Noordwijk, Rozenburg en Scheveningen) aandiende, beet Quick Boys steevast in het zand.

Quick Boys, dat niet meer tot de top van het zaterdagvoetbal hoort, dat is wel even slikken in Katwijk. En toch is het realiteit. De selectie heeft de laatste jaren aan kwaliteit ingeboet. Voortrekkers van het type Richard Hoogervorst, Marco Dijkhuizen, Edwin Otte, Fred Kanbier en Frenk van der Kley, die Quick Boys in de beginjaren negentig twee achtereenvolgende gloriejaren bezorgden, zijn niet meer voorhanden.

Gert Aandewiel zou een leidersrol moeten opeisen, maar weigert tot op heden op te staan. En spelers die zaterdag tegen Spijkenisse de lijnen hadden kunnen uitzetten, bleven om uiteenlopende redenen aan de kant. Linksback en aanvoerder Hans van der Plas is voorlopig uitgeschakeld met een ernstige rugblessure, Floor van Duyn vierde de huwelijksdatum van zijn schoonouders en de jonge Jan Jeroen Schaap is herstellende van een spierblessure.

Wat zaterdag overbleef, was een team van waterdragers van wie sommigen ook nog eens teveel in één keer wilden doen. Hans Rovers, stand-in voor Floor van Duyn, spande wat dat betreft de kroon. De linkermiddenvelder werkte zich het zweet in de ogen, maar van wisselwerking met linksback Guido Smits en linkerspits Hicham Rbii was geen sprake. Spijkenisse genoot in die zone ook veel vrijheid. Over de hele wedstrijd toonde Spijkenisse ook meer ploegverband en combinatievermogen, maar al die voordelen werden uiteindelijk niet in klinkende munt omgezet.

Spijkenisse opende halverwege de eerste helft wel de score, toen Quick Boys voorstopper Ronald van Dijk voor de tweede maal gruwelijk mistastte en Peter Rietdijk de hem geboden vrije doortocht deze keer wel doeltreffend afsloot. Lang echter kon Spijkenisse niet genieten van de voorsprong. In de op de aftrap volgende aanval van Quick Boys schoof Aandewiel de gelijkmaker binnen.

In de tweede helft bezondigde met name Quick Boys zich aan het betere lukraakvoetbal, maar de thuisclub zag toch zomaar twee doelpunten in de schoot vallen. De aanvallers Martin Steenvoorden en Peter Kruit werden met hun rake kopballen verheven tot helden van de middag. Pas in de slotfase, waarin scheidsrechter De Haan nog even driftig ging zwaaien met gele kaarten, deed Spijkenisse iets terug via invaller Robin Krayo. Gedurende de slotseconden zweefde zelfs de 3-3 nog even in de lucht, maar dat geluk was Spijkenisse niet beschoren. “Een mokerslag”, typeerde trainer Eric Gudde de uitslag, met in zijn achterhoofd ook de voorlaatste plaats die zijn team nu inneemt. “De manier waarop we de doelpunten weggaven na spelhervattingen is symptomatisch voor de ploeg.”

Gudde's collega Henk Wisman haalde opgelucht adem. Achter de schermen is volgens zeggen de rust voortdurend bewaard, maar de achterban is de afgelopen weken steeds luider gaan morren. Maar hoe gaat dat in de voetballerij? De ergste kritische geluiden vanaf de tribune verstomden meteen, toen zaterdag de 3-1 tussenstand op het scorebord verscheen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden