Quick Boys door de nooduitgang

LISSE - Katwijk en Quick Boys gaan onderling uitmaken wie kampioen wordt van de eerste klasse A van het zaterdagvoetbal. Excelsior Maassluis liet zich in het paasweekeinde definitief uitrangeren door Hoek (5-2) en Quick Boys rekende rechtstreeks af met gegadigde nummer vier, de FC Lisse: 2-4.

AAD VAN DER GRAAF

De cijfers ogen comfortabel, maar in werkelijkheid zagen de ruim 4000 toeschouwers in Lisse een ontsnapping via de nooduitgang. De beslissende treffers vielen in de laatste twee minuten. Quick Boys kon vervolgens de zenuwen tot bedaren brengen. De achterstand van twee punten op koploper en dorpsgenoot Katwijk was gehandhaafd zodat een trilogie nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Op zaterdag 24 april, de voorlaatste speeldag, valt waarschijnlijk de grote klap wanneer de twee kemphanen elkaar ontmoeten op het terrein van Katwijk.

"Het kon alle kanten op op een gegeven ogenblik" , concludeerde Quick Boys-trainer Hans van de Zee na het boeiende spektakel in Lisse. Van de Zee koos aanvankelijk voor een systeem met twee spitsen, maar reikte daarmee halverwege de tweede helft niet verder dan 2-2. Met invaller Fred Kanbier als derde aanvaller bleek Quick Boys pas daadwerkelijk in staat druk uit te oefenen. Voor die tijd was het gokken op de snelheid en het inzicht van Martin Steenvoorden en Frenk van der Kley.

Achteraf pratend kreeg Van de Zee het gelijk aan zijn zijde. Steenvoorden gaf vlak voor rust het voorzetje voor 1-1 en Van der Kley zag twee minuten voor tijd keeper Paul Veenboer een corner van zijn voet zomaar in eigen doel werken. Maar overtuigen kon Quick Boys dus niet, vooral verdedigend. De opstelling met Leonard Pluimgraaff in een vrije rol achter de defensie lijkt niet ideaal. Pluimgraaff, een typische mandekker, beging in zijn nieuwe functie nogal wat slordigheden. En keeper Marco Ruwaard is als stand-in voor de van een hersenschudding herstellende Tom van der Niet ook al geen vertrouwenwekkende figuur. Ruwaard liet een aantal keer lelijk de bal wegglippen, zonder directe gevolgen overigens. De manier waarop de Lisse-treffers tot stand kwamen, typeerden zeker ook het stuntelwerk van Quick Boys. Bij 1-0 traden Richard Hoogervorst en Hans van de Plas op als komisch duo, dat koppend de eigen doelman passeerde. In de aanloop naar 2-1 legden Jelle Visser en Rene Ras het linker verdedigingsblok van Quick Boys op de snijtafel, waarna Visser keurig afrondde met het hoofd.

Individuele kwaliteiten gaven uiteindelijk toch de doorslag. Gert Aandewiel en Edwin Otte fleurden beiden in een onderdeel van een seconde hun weinig zeggende optreden op. Aandewiel verschalkte keeper Veenboer met een lepe omhaal (2-2) en Otte schoof pal voor sluitingstijd hard en secuur 2-4 binnen. Behalve op momentenvoetballers kan Quick Boys ook altijd rekenen op linksachter Van de Plas. De aanvoerder haalde al voor rust zijn gram voor de ongelukkige 1-0 en kopte bij een 2-2 stand tegen de paal.

Ruud Broring zag het allemaal met lede ogen aan. De Lisse-trainer uitte na afloop kritiek op scheidsrechter Braamhaar ( "geen kanjer" ) en de tegenstander ( "laf" ), maar had verder weinig klagen. Lisse heeft met puur aanvallend voetbal aan alle verwachtingen (meer dan dertig punten plus periodetitel) voldaan dit seizoen.

Volgens Broring is Lisse over twee jaar net zover als Quick Boys nu. Haast is niet geboden. "Op de trap naar de zolder moet je geen tree overslaan, anders ga je op je bek" , aldus de oud-centrumspits die ooit met zijn club Noordwijk furore maakte in het zaterdagvoetbal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden