Quiche met spinazie

KARIN LUITEN

Tja, het is Pasen, dus we doen maar eens iets met eieren. De quiche alias hartige taart is eierverslinder bij uitstek en doet het bovendien altijd goed, welk gezelschap je dit paasweekeinde ook over de vloer krijgt. Er kan van alles in, maar zoals zo vaak geldt ook hier: less is more. Twee à drie smaken tegelijk, anders wordt het kermis. Spinazie en blauwschimmelkaas vormen een befaamd duo, waarbij de spinazie zorgt voor wat fluwelig groen en de zoute, pittige kaas de boel lekker oppept. Blauwschimmelkaas heb je in verschillende soorten en scherptes, het is maar net wat je lekker vindt danwel paraat hebt. Danish Blue en Gorgonzola zijn van koe, maar Roquefort van schaap, wat handig is om te weten voor gasten met een koemelkallergie. Het enige probleem is dat quiches vaak zompig worden. De oplossing is het zogenaamde 'blind bakken' der bodem: voorbakken met een tijdelijke vulling om het rijzen tegen te houden.

Verwarm de oven op 200 °C.

Deeg: doe bloem, zout en blokjes boter in een kom, verkruimel tussen je vingers. Voeg net zoveel koud water toe tot je er een soepel deeg van kunt kneden. Verpak de bal in folie en laat een half uur rusten in de koelkast. Rol dun uit over een ingevette en met bloem bepoederde (spring)vorm (Ø 24 cm). Vul met bakpapier en bakbonen. Bak 15 minuten, til papier en bonen eruit en bak dan nog eens 5 minuten tot de bodem droog oogt.

Vulling: Snipper ui en knoflook en fruit in wat boter zachtjes 5 minuten in de wok. Zet het vuur hoog en voeg hand voor hand, al omscheppend, de spinazie toe tot hij geslonken is. Laat afkoelen en goed uitlekken in een vergiet. Pureer intussen eieren, room, brokjes kaas, weinig zout, veel versgemalen peper en nootmuskaat glad met de staafmixer.

Samenstellen: Verdeel de spinazie over de taartbodem. Giet de dunne kaassaus erover. Bak de quiche gaar in ± 20-25 minuten. Check met de punt van een scherp mes of de vulling gestold is, zoniet, nog iets langer in de oven.

Albert Heijn Quiche
Water, 20% scharrelei, tarwebloem, 12% spinazie, 11% lauwschimmelkaas (melk, boter, zout, stremsel, conserveermiddel E251, aroma, zuurteregelaar E509, caroteen), plantaardige olie, volle melkpoeder, gemodificeerd maïszetmeel, 3% room, zout, bakkersgist, aroma's, maltodextrine, lactose, mosterdzaad, gerstemoutpoeder, rijsmiddelen , specerijen, melkeiwit, magere melkpoeder.

Ingredienten
Nodig voor 4 personen:

Deeg: 150 g bloem, 75 g koude boter in blokjes, ± 1 dl koud water, flinke snuf zout

Vulling: 300 g panklare spinazie, 125 g blauwschimmelkaas, 4 eieren, 125 ml slagroom, 1 knoflookteen, 1 ui, klontje boter, versgeraspte nootmuskaat, zout & peper uit de molen

Plus: wat boter en bloem voor het invetten van de vorm bakbonen

Tips
Bakbonen: kookwinkels verkopen speciale keramische bolletjes maar veel eenvoudiger is een kilopak droge (witte, bruine) bonen. Geen spliterwten, die zijn te klein. Altijd bakpapier ertussen, anders bakken de bonen vast in het deeg. Je kunt ze eindeloos hergebruiken als bakbonen, alleen niet meer opeten.

Laat de spinazie goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet met iets zwaars erop, anders wordt de vulling te nat en de bodem alsnog zompig.

Hoe kleiner de vorm, hoe hoger de quiche en hoe langer het duurt voor hij gaar is. Andersom: hoe groter de vorm, hoe dunner de quiche en hoe sneller hij gaar is.

Dit kan natuurlijk ook met bladerdeeg, kant-en-klaar danwel zelfgemaakt (recept onlangs in deze rubriek).

Het kookboek Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes is verkrijgbaar in de boekhandel. info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden