Quiche lorraine

HEMA Quiche Lorraine
Samenstelling:

Room 27%, scharrelei 17,9%, tarwebloem, spek 11,9% (varkensvlees 10%, zout, voedingszuur E325, varkenseiwit, dextrose, suiker, gedroogde glucosestroop, aroma, antioxidant E301, kruiden, specerijen, conserveermiddel E250), gedeeltelijk geharde plantaardige oliën en vetten, kaas 5% (koemelk, zout, zuursel, stremsel, kleurstof E160b, conserveermiddel E251), water, gemodificeerd waxy maïszetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, gedroogde ui, eigeel, zout, rijsmiddelen E450 E500, en nog ruim twintig ingrediënten

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), 125 g spekreepjes

5 eieren, 250 ml slagroom

versgemalen peper, boter en bloem voor het invetten van de vorm

Het hartigetaartenseizoen is weer aangebroken. Dat treft, daar zijn wij hier te lande reuze goed in. Sterker nog, toen de Hollandse thuiskok het fenomeen eenmaal ontdekt had, was hij (m/v) niet meer te houden. Complete koelkastgroentelades gingen erdoorheen, 'want dat ruimt zo lekker op'. Natuurlijk is het een uitgelezen manier om van je verlepte groentes af te komen en tevens ongemerkt bij het kieskeurige kroost wat vitamines naar binnen te smokkelen, maar vandaag wil ik het hebben over de oerversie aller hartige taarten, namelijk de Franse quiche lorraine.

Het woord 'quiche' komt eigenlijk van het Duitse Kuchen; zoals u weet is er met Lotharingen (Lorraine) in de loop der eeuwen wat gepingpongd, de streek was afwisselend Frans en Duits en toen weer Frans. Deze klassieker bevat alleen eieren, room en spek. Geen ui, geen prei, geen broccoli, geen cashewnoten en - dat zal menigeen verbazen -- geen kaas. Een quiche zonder kaas? Jazeker! En juist in zijn eenvoud is hij onovertroffen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bladerdeegplakjes met het plastic beschermvelletje op het aanrecht en laat iets ontdooien. Bak intussen de spekreepjes zachtjes uit in een koekenpan. Vet een (spring)vorm van Ø 24 cm in met boter en bestrooi met wat bloem. Knutsel de plakjes bladerdeeg aan elkaar tot een lap en hevel die over in de vorm. Snij de randen recht bij. Voor een knapperige bodem kun je hem het beste 15 minuten voorbakken: een vel bakpapier erin, die verzwaren met een bakvulling (ik neem een pak droge bruine of witte bonen) en dan de oven in. Klop intussen in een kom de eieren los met de room en meng de spekjes, inclusief bakvet, erdoor. Zout is niet nodig, versgemalen peper wel. Haal na 15 minuten de taartvorm uit de oven, til het papier met de bonen eruit en giet het ei-spekmengsel ervoor in de plaats. Zet het geheel terug in de oven en laat de quiche nu in ongeveer een half uur gaar worden. Check met de punt van een mes of de vulling gestold is, zoniet, even terug in de oven.

TIPS:
Voor het bakken van de spekjes is geen boter of olie nodig, er komt vanzelf genoeg vet uit.

Taartvormen altijd goed invetten en daarna bepoederen met wat bloem, dan komt de gebakken taart moeiteloos uit de vorm.

Een bakvulling voorkomt dat de deegbodem de pan uit rijst, want de echte vulling moet er straks nog inpassen. De bonen kun je eindeloos op deze manier hergebruiken, alleen niet meer opeten.

Nee, dit is geen light gerecht, nee, en er valt ook al geen spatje groente te bekennen. Serveer deze quiche daarom bij voorkeur met een frisse salade ernaast.

Suggesties:
Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl
De kookboeken 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden