Quadrafonische ode aan Kurtág

CHRISTO LELIE

Klassiek

Asko|Schönberg

Ode aan Kurtág

****

Twee heuglijke redenen had Asko|Schönberg om donderdag in het Amsterdamse Muziekgebouw György Kurtág een muzikale ode te brengen: diens negentigste verjaardag eerder dit jaar en een nieuwe cd-box met werken van Kurtág, die ontstond door nauwe samenwerking van dirigent Reinbert de Leeuw en de Hongaarse componist. Hoewel Kurtág mentaal nog in goede doen is, was het teveel voor hem om voor dit concert naar Amsterdam te reizen. Via een videoboodschap bedankte hij De Leeuw.

Dat Kurtág tevreden was, zal voor De Leeuw een hele opluchting zijn geweest. In een interview op het podium noemde hij deze opnamen, waarover drie jaar is gedaan, de moeilijkste klus uit zijn hele loopbaan.

Kurtágs muziek is uiterst complex, de uitvoeringswijze is niet goed uit de notentekst op te maken en de componist is volgens De Leeuw een moeilijke man die tot het uiterste ging om ervoor te zorgen dat Asko|Schönberg zijn werken precies zo uitvoerde als hij dat bedacht had.

Eigenlijk was het aandeel Kurtág in het concert relatief klein. Zijn '...quasi una fantasia...' is een bondig, vierdelig pianoconcert. Tamara Stefanovich was soliste in dit grotendeels subtiele en dromerig ingehouden, allerminst concertante werk. Bijzonder was dat op het podium alleen de vleugel en enkele instrumenten stonden. De rest van het orkest bevond zich rondom het publiek. Vooral midden in de zaal ontstond een uniek quadrafonisch klankbeeld. Hulde aan Kurtág, instrumentalisten en Reinbert de Leeuw!

Ook in het 'Dubbelconcert voor piano en cello' zat het orkest, nu in grotere bezetting, rond het publiek op de gaanderijen en in de zijpaden. Jean-Guihen Queyras was op cello de solist naast Stefanovich. In beide werken staat geen noot te veel en geen noot kreeg geen betekenis in deze schitterende uitvoeringen.

In het 'voorprogramma' werd Kurtág in een historische context geplaatst met werken van drie grootmeesters van de twintigste-eeuwse muziek: Weberns 'Passacaglia', Schönbergs 'Fünf Orchesterstücke' en het 'Kammerkonzert' van Ligeti. Ook hierin excelleerden De Leeuw en zijn ensemble. Maar hoe kan het ook anders in repertoire waarvan zij al jaren de grote ambassadeurs zijn.

Meer Kurtág vanavond in het Muziekgebouw met pianist Pierre-Laurent Aimard.

Reinbert de Leeuw dirigeert het programma rond componist György Kurtág in het Muziekgebouw aan 't IJ. foto Martina Simkovicova

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden