Qinghai vreest het ergste

De paus bidt. De dalai lama bidt. De website van de Chinese staatszender CCTV heeft een grijze rouwtint. China bereidt zich op het ergste voor, na een zware aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter in een afgelegen gebied aan de Tibetaanse grens.

Zonder graafmachines heeft de plaatselijke bevolking van de Tibetaanse autonome prefectuur Yushu gisteren al 589 doden onder de brokstukken vandaan gehaald. Met blote handen.

„We hebben zeventig mensen uit het puin gehaald; de meesten stierven op weg naar het ziekenhuis”, aldus manager Ren van het Yushuhotel in het stadje Jiegu.

Niet dat er veel te verwachten was van de ziekenhuizen in deze straatarme uithoek in de West-Chinese provincie Qinghai. In de spartaanse medische posten is een verbandje al een luxe. Tienduizend gewonden liepen bloedend door de chaos, melden ooggetuigen. In sportstadions of parken zochten ze een plekje voor de nacht.

Toen de avond viel en de vrieskou in het hooggebergte toesloeg, was de levensreddende bescherming van vijfduizend tenten, tienduizenden dekens en warme jassen die de Chinese regering naar Yushu stuurt, ergens op weg door het niemandsland tussen het vliegveld en de overlevenden in de geïsoleerde bergpassen.

Hoeveel mensen nog leven, weet niemand. Pas als het weer licht is, wordt duidelijk of het er honderden of duizenden zijn, die nog onder hun huizen bedolven liggen. En of ze de ijskoude nacht hebben overleefd.

Meer dan 6000 militairen vechten tegen de elementen om de slachtoffers te bereiken. De ijle lucht op meer dan 3000 meter hoogte, bijtende kou, gierende storm en sneeuwbuien op komst; dat is normaal op de hoogvlakte. Net als de bevingen, want de aardkorst van het Tibetaanse plateau is permanent in beweging. Nadat de zwaarste klap in de vroege ochtenduren Yushu in de slaap overviel, schokte de aarde de hele dag na. Meestal treffen bevingen gebieden waar nauwelijks mensen wonen, maar deze klap koos de prefectuur Yushu, met een bevolking van zo’n 90.000 zielen.

Vrijwel direct na de schok begon de zoektocht naar overlevenden door burgers en militairen. Er zijn altijd troepen gestationeerd in Yushu, om in te grijpen bij het minste of geringste teken van onrust onder de Tibetanen. Meer soldaten zijn nu op weg. De beelden van verbeten marcherende militairen roepen herinneringen op aan de grote aardbeving in Sichuan in 2008, waarbij bijna 80.000 mensen omkwamen. Maar ziekenhuizen en opvangfaciliteiten zijn nu veel verder weg dan in 2008.

Qinghai is immers arm. De afgelopen jaren is er veel overheidsgeld gepompt in Yushu, dat springplank moet worden voor toerisme naar de bron van drie grote rivieren. Maar de bevolking - voor vijftig procent etnische minderheden zoals Tibetanen – bestaat uit nomaden en herders. Die zoeken tot het begin van de zomer bescherming in hun uit blokken gestampte leem opgetrokken woonhoven.

Van die huizen is 85 procent met de grond gelijk gemaakt. Ingestorte betonnen gebouwen – waaronder scholen met inwonende leerlingen, bedolven onder het puin – steken als afgebroken tanden uit de stoffige vlakte puin van die aarden huisjes.

Een verslaggever van de Chinese staatstelevisie, aan de rand van het rampgebied, constateerde verbijsterd: „Alles is weggevaagd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden