WK voetbal

Qatar wijst compensatiefonds WK-slachtoffers af: ‘Publiciteitsstunt en racisme’

Buitenlandse arbeidsmigranten in Qatar, die werkten aan het al-Wakrah-stadion dat ook voor het WK is gebouwd, in een bus. Beeld AFP
Buitenlandse arbeidsmigranten in Qatar, die werkten aan het al-Wakrah-stadion dat ook voor het WK is gebouwd, in een bus.Beeld AFP

Er komt geen compensatiefonds voor slachtoffers van de bouw van het komende WK voetbal. Qatar heeft een plan daartoe van Amnesty afgewezen.

Matthijs van Dam

De regering van Qatar heeft het verzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International afgewezen om een compensatiefonds op te zetten voor gastarbeiders, die zijn overleden of uitgebuit tijdens de bouw van de infrastructuur voor het komende WK voetbal. Dat zegt de Qatarese minister voor arbeid Ali Bin Samikh Al-Marri in een interview met persbureau AFP.

Volgens Al-Marri heeft Qatar al een compensatiefonds. De Golfstaat maakte volgens hem dit jaar 320 miljoen dollar aan achterstallig salaris over naar slachtoffers van de bouw. Dat maakte het schadefonds waar Amnesty deze zomer voor pleitte, dat met 440 miljoen dollar evenveel moest bevatten als het toernooiprijzengeld, volgens de minister overbodig. Ook de KNVB steunde het pleidooi van Amnesty.

Al-Marri noemt het plan van Amnesty een ‘publiciteitsstunt’. Daarnaast beticht hij critici van de arbeidsomstandigheden in Qatar rond het WK van racisme. De Qatarese emir Al-Thani refereerde vorige week al naar een ‘lastercampagne zonder precedent’.

Arbeidshervormingen in Qatar

Qatar heeft inderdaad een fonds opgezet dat achterstallig salaris overmaakt aan gastarbeiders. De 320 miljoen dollar wordt genoemd in een rapport dat de internationale arbeidsorganisatie ILO woensdag publiceerde over vier jaar arbeidshervormingen in Qatar. Al-Marri liet wel een bijzin achterwege uit dat rapport van de ILO over die honderden miljoenen, in driekwart jaar betaald: ‘Dit cijfer laat de omvang van het probleem in Qatar zien’.

Het voorstel van Amnesty voor nog een compensatiefonds, dat Qatar en wereldvoetbalbond Fifa moeten opzetten, gaat verder dan achterstallig salaris. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen er duizenden doden tijdens de bouw van de WK-infrastructuur. Al-Marri bestreed die cijfers in de eerste officiële reactie van Qatar op het plan. “Elke dood is een tragedie, maar er zijn geen criteria voor zo’n fonds. Waar zijn die slachtoffers? Heb je hun namen? Hoe kom je aan die getallen?”

Uit een uitgelekte brief in oktober bleek al dat de Fifa niets voelt voor het compensatiefonds. Volgens de wereldvoetbalbond waren ‘de drie doden’ die bij de bouw van de stadions vielen al gecompenseerd. Daarbij verwees de bond subtiel naar Qatar voor eventuele verdere schadevergoedingen. Een woordvoerder van de Fifa stelde toen wel dat ‘de dialoog voortgaat’ over het fonds van Amnesty. Volgens Al-Marri is het voorstel echter ‘onwerkbaar’.

Lees ook:

WK-slachtoffers uit Bangladesh wachten nog steeds op compensatie

Uitgebuite gastarbeiders die het WK bouwden en nabestaanden van de daar overleden arbeiders uit Bangladesh hebben nog steeds geen compensatie van Qatar gekregen voor hun leed.

‘Gastarbeider’ in Qatar: ‘Ik dacht dat ik ging sterven’

De straatarme boer Gaziur Rahman (26) is een van de migranten die de stadions bouwden voor het WK voetbal in Qatar, dat over vijf weken begint. Hij kwam terecht in een genadeloos systeem van leugens, uitbuiting en slavernij. Lees zijn verhaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden