Q-mail

Uit wat voor ouderlijk nest komen de huidige Haagse politici? Die vraag stelden we ons in deze rubriek vlak voor het kerstreces van de Tweede Kamer. We kwamen tot een lijstje van tien ministers en parlementariërs uit echte arbeiderskring. Zoals Wim Kok de timmermanszoon, Gerrit Zalm de zoon van de kolenboer en Bram Peper wiens vader metaaldraaier was. We vergaten het PvdA-Kamerlid Marja Wagenaar, wier beide ouders nog eelt op de handen hadden. Wagenaar vindt zichzelf, als 'lid van dit Huis' een fraai voorbeeld van het dubbeltje dat wel degelijk een kwartje kon worden. Zij zegt over haar familie: ,,Mijn moeder had de lagere school nog net afgemaakt, mijn vader net niet. Mijn moeder verdiende af en toe iets bij als werkster en mijn vader heeft altijd ongeschoold fabriekswerk gedaan. Aan mij kun je dus zien dat de sociale klasse waarin je grootgebracht wordt, niet doorslaggevend hoeft te zijn voor de kansen die je later krijgt.''

Redactie: Hans Goslinga en Maaike van Houten en Teun Lagas

Haar citaat is te vinden in het al weer enige tijd geleden verschenen boek 'Haagse portretten' van de journalisten Toof Brader en Marja Vuijsje. Uit deze verzameling biografieën valt ook het lijstje samen te stellen van politici uit de hogere kringen.

Tien maal de hogere kringen:

1 Directeur V & D - Paul Rosenmöller (Groen Links)

2 Hoogleraar - Kees Vendrik (Groen Links)

3 Shell-directeur - Eveline Herfkens (PvdA)

4 Hoogleraar - Gerritjan van Oven (PvdA)

5 Rector-magnificus - Job Cohen (PvdA)

6 Rechter - Marijke Vos (Groen Links)

7 Ambassadeur - Els Meijer (VVD)

8 Hoogleraar - Boris Dittrich (D66)

9 Notaris - Jan Hendrik Klein Molekamp (VVD)

10 Hoogleraar - Otto Vos (VVD)

Van Ruud Lubbers werd wel eens gezegd dat hij zo'n typisch 'zondagskind' was. Wie met een gouden lepel in de mond is geboren, heeft echter in de politiek lang niet altijd een streepje voor op arbeiderskinderen. Een voorsprongetje is er misschien eerder voor politici die vroeger thuis al aan de keukentafel zaten met een vader-politicus.

Tien politieke nesten. Hun vader was:

1 Premier - Saskia Noorman-Den Uyl (PvdA)

2 Minister ARP - Jozias van Aartsen (VVD)

3 Minister VVD - Benk Korthals (VVD)

4 Kamerlid PvdA - Michiel Patijn (VVD)

5 Kamer/burgemeester KVP - Thom de Graaf (D66)

6 Kamer CPN - Wouter Gortzak (PvdA)

7 Weth./burgemeester RPF - Theo Rietkerk (CDA)

8 Burgemeester KVP - Clemens Cornielje (VVD)

9 Raadslid/weth. ARP - Ab Harrewijn (Gr.Links)

10 Raadslid CHU - Leen van Dijke (RPF)

Er lopen nog méér kinderen van wethouders en gedeputeerden in de Tweede Kamer rond. Conclusie: de beste start voor een politieke carrière is een jeugd in een politiek gezin. Kinderen van onderwijzers en beroepsmilitairen scoren ook opvallend hoog in de hedendaagse politiek. De vader van de minister van defensie, Frank de Grave, was luitenant-generaal bij de landmacht. Vaders in uniform hadden verder Santi (PvdA), Niederer (VVD), Voûte-Droste (VVD) en de CDA'ers Bijleveld-Schouten, Hillen en Van der Knaap. Het mooiste voorbeeld is Ineke van Gent (GroenLinks). Deze officiersdochter had thuis heel wat uit te leggen, toen zij haar carrière begon bij de Pacifistisch Socialistische Partij.

Vaker dan onderwijzers en militairen leveren agrariërs kinderen aan de politiek, genoeg voor een lijstje van tien. Al is staatssecretaris Johan Remkes een tuinderszoon en was de vader van staatssecretaris Gerrit Ybema veehandelaar. Opvallend: in dit rijtje geen PvdA'ers.

Tien Haagse politici uit een agrarisch nest, gerangschikt naar het meest boeren-imago:

1 Pieter ter Veer (D66)

2 Annie Schreijer-Pierik (CDA)

3 Gert-Jan Oplaat (VVD)

4 Klaasje Eisses-Timmerman

5 Jacob Reitsma (CDA)

6 Aart Mosterd (CDA)

7 Joop Atsma (CDA)

8 Gerda Verburg (CDA)

9 Johan Remkes (VVD, staatssecretaris)

10 Gerrit Ybema (D66,staatssecretaris)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden