Q-mail

In het lijstje van de schokkendste uitspraken van mannen over vrouwelijke politici zijn we aan de gematigde kant gebleven. Onze vaste lezer Borman herinnerde ons aan een opmerking van Joop van der Reijden, in de tijd dat hij staatssecretaris van volksgezondheid was, tegen het GroenLinks-kamerlid Andrée van Es: “Goed dat je een ander truitje aan hebt, want vorige week bleven Korthals Altes en ik er niet rustig onder.” Van Es zelf bracht deze uitspraak van de christen-democraat, die nu directeur van Veronica is, naderhand in de openbaarheid.

Ook is blijven liggen de uitspraak van het CDA-kamerlid Hans Hillen: “Dat WAO-regime is zo aantrekkelijk, dan is zo'n vrouw toch gek dat ze geen postnatale depressie krijgt.” Lezer Borman voegt hieraan toe: “Bij deze van nature a-feministische figuur zal de keuze wel ruim zijn geweest.”

Borman suggereerde een lijstje van bijnamen van vrouwelijke politici, die zijn terug te voeren op hun sekse. Wij hebben dat geprobeerd, maar dat lukt niet goed. Het is wel mogelijk gebleken tien politica's met bijnamen te verzamelen. Daarbij valt het op dat de eerste vrouwen in de politiek door de mannen dikwijls als harpijen werden gezien. Misschien pasten die wegbereidsters zich ook wel te veel aan de mannenwereld op het Binnenhof aan. Frappant is dat de eerste vrouwen in de CHU-fractie, de freule Wttewaall van Stoetwegen en Haars, bekendstonden onder mannennamen, Bob en Bert.

Het kenau-imago werd versterkt door de bijnaam. Zo ging Haars in de jaren zestig door het Haagse leven als De Geharnaste Kip en later, in navolging van Garbo, als De IJsberg.

Van een andere categorie zijn de bijnamen, geïnspireerd door de moederlijke uitstraling van de politica. Zo gaf Luns zijn partijgenote Klompé, toen onder haar ministerschap van maatschappelijke werk de Algemene bijstandswet totstandkwam, de bijnaam Onze Lieve Vrouwe van eeuwigdurende bijstand. Een andere aanduiding van Klompé onderstreept de zeldzaamheid van vrouwen in de politiek van de jaren vijftig. De liberale leider Oud begroette haar in 1956 als enige vrouw in het derde rooms-rode kabinet-Drees met het epitheton een fleurige bloem in een triest geheel. In chronologische volgorde ziet het lijstje er zo uit:

1 De Spionne van Romme Marga Klompé 2 De Geharnaste Kip Bert Haars 3 Straaljager-Hannie Hannie van Leeuwen 4 Dikke Bertha Bertha Groensmit 5 Moe Koningin Juliana 6 De moederkloek van het CDA Dien Cornelissen 7 Neelie Split-Kroes Neelie Smit-Kroes 8 De Stalin van de Koninginnegracht Dian van Leeuwen 9 Ma Flodder Ien Dales 10 Meisje Maij Hanja Maij-Weggen

Het vroegere CDA-kamerlid Vreugdenhil viel uit het lijstje van de tien bekendste Theo's, omdat hij niet Theo maar Thom heet. We hebben die fout vorige week hersteld. Hij duikt nu weer op, want hij maakt deel uit van:

De tien befaamdste duo's in de politiek:

1 Stef en ik 2 Vrolijk en Verdam 3 Lamberts-Roethof 4 Rottenberg en Vreeman 5 De Galan en Halberstadt 6 Jacobse en Van Es 7 Van Dam en Schaefer 8 Brouwer en Rabae 9 Knabbel en Babbel 10 Booij en Van Bruggen

Vreugdenhil vormde met Willem Vermeend (PvdA) het duo dat vanwege hun innige samenwerking bij het maken van belastingplannetjes als Knabbel en Babbel bekendheid kreeg.

'Stef en ik' was het legendarische duo Stef Dijkman en Jan Nico Scholten, de CDA-kamerleden die in 1985 wegens hun aanhoudend openlijk verzet tegen de koers uit de CDA-fractie werden gezwiept.

Vrolijk en Verdam werden een duo, toen zij in de formatie van 1977, de langste van de eeuw, te hulp werden geroepen om de zoveelste impasse te doorbreken. De heren waren toen al op tamelijk gevorderde leeftijd. Dat bracht Gijs van der Wiel, de toenmalige hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, tegenover journalisten tot de uitspraak: “Als deze twee er niet uit komen, moeten de graven open.”

De PvdA-kamerleden Lamberts en Roethof waren de indieners van het eerste initiatiefvoorstel om de abortus provocatus te legaliseren. In de heftige abortusstrijd in de jaren zeventig is Lamberts-Roethof een begrip geworden.

De Galan en Halberstadt traden in 1981 op als informateursduo om te voorkomen dat het kabinet-Van Agt/Den Uyl al in de knop zou breken. Van Dam en Schaefer werden ten tijde van het kabinet-Den Uyl als staatssecretarissen van volkshuisvesting onder Gruijters bijna altijd in één adem genoemd. Deze drie heren samen stonden wegens hun liefde voor de toog bekend als het Cocktail-trio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden