Q-mail

'Er is dus nog steeds geen reden de vereniging op te heffen', schreef Ans Pieper-Beerlage van de Vereniging voor vrouwenbelangen en gelijk staatsburgerschap in een reactie op het lijstje van tien hoge bestuursposten die nog nooit door een vrouw werden bezet. De club, die al meer dan honderd jaar bestaat, beijvert zich voor een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen. Pieper-Beerlage vindt dat partijen de kiezer een handje moeten helpen om vrouwen op te stoten in de politiek, bijvoorbeeld door achter de namen op kandidatenlijsten de sekse aan te duiden.

De staatssecretaris is in de Haagse politiek, zoals Van Agt ooit zei, een 'beklagenswaardige figuur'. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Vaak moeten ze het vuile werk opknappen of zitten ze louter op een post vanwege de symboliek of hun sekse, of om de verdeling van posten tussen de coalitiepartijen in evenwicht te brengen. Ze zijn volledig afhankelijk van hun minister. Stapt die op, dan moet de staatssecretaris ook weg. Heeft de minister geen vertrouwen meer in de staatssecretaris, dan kan deze gaan. Geen wonder derhalve dat er meer staatssecretarissen dan ministers voortijdig zijn afgetreden. Sinds de afgelopen kabinetsformatie mogen staatssecretarissen zich onderministers noemen. Ze kunnen hun minister bij afwezigheid vervangen in het kabinetsberaad. En onderminister klinkt beter in het buitenland.

Tien gevallen staatssecretarissen in de laatste kwart eeuw:

1 Charles Schwietert 2 Elske ter Veld 3 Gerrit Brokx 4 Roel in 't Veld 5 Jan Glastra van Loon 6 René van der Linden 7 Robin Linschoten 8 Albert-Jan Evenhuis 9 Harrie Nooteboom 10 A. van Es

Eerder presenteerden we de tien bekendste Hansen, Jannen, Pieten, Pieters, Willems, Wimmen en Henken in de politiek. Het lukte maar net tien Jopen bijeen te brengen.

De tien bekendste Jopen in de politiek:

1 Joop den Uyl 2 Joop van der Reijden 3 Joop Voogd 4 Joop Wolff 5 Joop van den Berg 6 Joop Worrell 7 Joop Vogt 8 Joop Wijn 9 Joop Atsma 10 Joop van den Berg

Joop is een linkse naam, dat is wel duidelijk. In het rijtje komen zeven van de tien Jopen uit het linkse kamp, drie zijn van christen-democratische huize (Van der Reijden en de zittende kamerleden Wijn en Atsma). Onder de liberalen hebben we niemand met deze volkse naam aangetroffen.

Joop Voogd maakte als PvdA-kamerlid in de jaren '70 indruk in de debatten over de Drie van Breda en de zaak-Aantjes. Ed van Thijn zei van deze partijgenoot, die opviel door een spits doch vriendelijk gezicht: “Joop kan met een muizenglimlach een olifantstrap uitdelen.” Voogd deed in zijn tijd z'n best politiek en cultuur met elkaar te verbinden - dat komt nog nauwelijks voor. In het debat over Aantjes, die moest opstappen wegens het verzwijgen van zijn oorlogsverleden, trachtte hij met Leo Vroman in de hand tot de kern van de zaak door te dringen:

Mijn stappen kaatsten maandenlang achter mij uit, naar toen.

Het CPN-kamerlid Joop Wolff, altijd in de schaduw van Marcus Bakker, kon er ook wat van. Hij hekelde in 1980 het toneelbeleid van de regering via een dialoog van Harold Pinter: Wat doe je voor de kost? Ik speel piano. Met hoeveel vingers? Zonder handen. In het rijtje staan twee Jopen van den Berg, beiden van de PvdA. De Joop op vijf is de oud-senator en oud-directeur van de Wiardi Beckmanstichting, nu directeur van de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Op nummer tien zijn Friese partijgenoot, die tien jaar (1988 - 1998) in de Tweede Kamer zat, maar nauwelijks van zich deed spreken.

Joop Vogt zat tussen 1977 en 1987 acht jaar in de senaat voor de Pacifistisch-socialistische partij. Hij was voorzitter van de PSP in het midden van de jaren '60, toen deze partij dankzij haar felle protesten tegen de Vietnam-oorlog en het huwelijk van Beatrix en Claus electoraal omhoog schoot. Bij de statenverkiezingen van 1966, een week na Het Huwelijk, haalde de PSP in Amsterdam vijftien procent van de stemmen.

Correcties, aanvullingen en suggesties kunt u ons toezenden per E-mail (trparl@xs4all.nl) of per fax (0703656911) onder vermelding Q-mail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden