Q-mail

Onder deze titel zetten we de gekte voort om mensen, gebeurtenissen, begrippen en plaatsen in de Nederlandse politiek te rangschikken. In Amerika bestaat die gekte al veel langer, Nederland kent zo'n traditie niet. Vermoedelijk heeft onze calvinistische volksaard, gevormd in het vlakke land, zich lang tegen het aanbrengen van een rangorde in mensen verzet. Toen we tijdens de verkiezingscampagne van 1998 met de lijstjes begonnen van de tien beste, slechtste, beroemdste enzovoort, bleek de aantrekkingskracht ervan onweerstaanbaar.

Op een uitgave van het Amerikaanse Book of Lists staat niet ten onrechte Waarschuwing: dit boek werkt verslavend. Nog maanden na het voorlopige einde van deze rubriek, op de dag van de kamerverkiezingen, bereikten ons verzoeken van lezers om op de een of andere manier met Q-mail door te gaan. We hebben dat destijds al beloofd en lossen deze belofte nu in. Q-mail zal wekelijks als onderdeel van de Haagse Kier verschijnen. We handhaven de interactieve formule en willen dus de lezers bij het maken van lijstjes blijven betrekken. Suggesties, aanvullingen en correcties bij voorkeur via fax (070-3656911) of via e-mail (trparl@XS4ALL.nl).

De kamerverkiezingen en de gevolgen daarvan dwingen tot aanpassing van eerder gepubliceerde lijstjes. De verkiezing van het PvdA-kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven tot de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer en het aantreden van de eerste vrouwelijke vice-premiers dwingen tot aanpassing van het lijstje van:

De tien markantste vrouwen in de Nederlandse politiek:

1 Marga Klompé 2 Ien Dales 3 Neelie Kroes 4 Ria Beckers 5 Jeltje van Nieuwenhoven 6 Haya van Someren-Downer 7 Annelien Kappeyne van de Coppello 8 Hannie van Leeuwen 9 Freule Wttewaall van Stoetwegen, 10 Els Borst Annemarie Jorritsma

Erica Terpstra en Hanja Maij-Weggen zijn over de rand gevallen. Objectief is dit lijstje uiteraard niet, maar helemaal subjectief ook niet. Klompé (van de katholieke KVP) was de eerste vrouwelijke minister en vervulde deze functie vanaf 1956 bij elkaar twaalf jaar. Dales (PvdA) was bij haar leven al een legende. Neelie Kroes (VVD) was als Neelie Smit-Kroes meer dan vijftien jaar lang het vrouwelijke gezicht van de VVD. Beckers (PPR/GroenLinks) was de eerste vrouwelijke lijsttrekker. Jeltje is de eerste vrouw in de voorzittersstoel van de Tweede Kamer. Haya ging Neelie voor in de jaren '60. De eveneens liberale Annelien KvdC was de eerste vrouw die tot staatsrechtelijk geweten van de Kamer uitgroeide. Straaljager Hannie en freule Bob waren in de gereformeerde ARP en de hervormde CHU wat Haya en Neelie voor de VVD waren. Borst (D66) en Jorritsma (VVD) staan ex aequo op tien als eerste vrouwelijke vice-premiers.

Dankzij een winst van acht zetels komt PvdA-leider Kok binnen in de lijst van grootste verkiezingswinnaars. Het gevolg van de binnenkomst van Kok en Bolkestein voor de tweede keer is dat Wiegel er met twee keer zes zetels winst (1972, 1977) uitvliegt. Dat treft ook Jet Nijpels (AOV, 1994, zes zetels winst). De winst van de CPN in 1946 bedroeg zeven zetels, maar de Kamer bestond toen uit honderd zetels, zodat een omrekening nodig was.

De tien grootste verkiezingswinnaars

1 Van Mierlo D66 12 ('94) 2 De Groot/WagenaarCPN 11 ('46) 3 Den Uyl PvdA 10 ('77) Nijpels VVD 10 ('82) 5 Lubbers CDA 9 ('86) Terlouw D66 9 ('81) Bolkestein VVD 9 ('94) 8 Kok PvdA 8 ('98) Drees jr. DS'70 8 ('71) 10 Van Mierlo D66 7 ('67) Bolkestein VVD 7 ('98)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden