Q-mail

Grote en minder grote namen uit de Haagse politiek strijden op prinsjesdag om aandacht. Je zou bijna vergeten wie vandaag de kar werkelijk moeten trekken. Ze zijn altijd zwart, zo wil de traditie.

De tien koninklijkste paarden van het land:

1 Wybren

2 Radboud

3 Jorn

4 Pike

5 Wietse

6 Hessel

7 Wander

8 Gerke

9 Jordan

10 Jaime

De topacht ligt voor de hand: de paarden die voor de Gouden Koets staan. Op één en twee hebben we de hardste werkers van deze groep geplaatst. Wybren en Radboud staan vlak voor de koetsier achter in de rij gespannen en moeten samen de power leveren om het rijtuig vooruit te krijgen. De andere zes van de Gouden Acht trekken minder hard. Deze prinsjesdag worden koningin Beatrix, prins Claus en Willem-Alexander vooruit geholpen door Friese paarden van het Fries Paardenstamboek. Volgend jaar komt de andere Gouden Koets-ploeg van de Koninklijke Stallen weer aan de beurt, samengesteld uit acht zwarte Gelderse en Groninger paarden.

Jordan en Jaime, de nummers negen en tien, lopen vandaag voor de Gala Glas Berline koets, waarin prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zitten. In dit vierspan lopen Koene en Bodo voorop.

De hoedenparade die prinsjesdag de laatste jaren steeds meer is geworden, moet het dit jaar stellen zonder twee enthousiaste trendsetters: Erica Terpstra en Marjet van Zuijlen. De liberale Terpstra was in de jaren zeventig een van de eerste kamerleden met een voor de gelegenheid opvallende hoed. Ze laat haar hoeden, en trouwens al haar kleren, ontwerpen door Edgar Vos. Dit jaar moest Terpstra kiezen tussen twee liefdes: prinsjesdag en de Olympische Spelen. Het werd Sydney. Ook de doorgaans goed geklede PvdA-minister Eveline Herfkens zal vanmiddag niet in de Ridderzaal plaatsnemen: zij kampt met een verwaarloosde longontsteking.

Toen Terpstra met de hoedjes begon, werd dat in het progressieve kamp nog afgedaan als volstrekt belachelijk. In die tijd was alles wat maar even riekte naar traditie en symboliek in die hoek taboe. Haast niemand deed mee aan deze burgerlijke onzin. De laatste jaren is dat flink veranderd. Marjet van Zuijlen geldt als de absolute aanjager van het dragen van hoeden in linkse kring. De dames van de PvdA vertonen nu een zekere neiging tot overcompensatie, een fenomeen dat je wel vaker ziet bij bekeerlingen. Jaren geen hoed gedragen, maar nu het meest extravagant.

Gehuld in een lang gewaad, heeft Van Zuijlen net twee weken geleden afscheid genomen van de politiek, maar er zijn genoeg PvdA'sters die de fakkel overnemen.

Hou vandaag Marja Wagenaar in de gaten. Vorig jaar had ze de Lawrence of Arabia op, een ontwerp van een jonge designer. Dit jaar komt ze met een creatie met witte punten, die nog het meest doen denken aan bokkenpoten.

Nellie Verbugt, het VVD-kamerlid dat opvalt door haar pittig gekleurde combinaties, begint reeds in de zomer na te denken over wat ze aan zal trekken op prinsjesdag. Ze is dit keer in haar woonplaats Venlo geslaagd, en komt met iets blauw-wits voor de dag, met een blauwe hoed. Het liberale kamerlid is blij dat nu ook in bredere kring het dragen van de hoed is doorgedrongen. ,,In een representatieve functie en in een representatieve omgeving hoor je je ook representatief te kleden'', is haar motto. Verbugt zal trouwens wel extra op haar nieuwe kleren passen. Het is nog niet zo lang geleden dat vlak voor haar bezoek aan de koningin haar koffer met een nieuw pakje erin uit haar Haagse hotel werd gestolen.

Onder de VVD-vrouwen is het gebruikelijk dat de oudere garde de mores doorgeeft aan de nieuwkomers. Zelf kocht Verbugt de hoed acht jaar geleden, voor haar eerste prinsjesdag, met Annemarie Jorritsma, die toen al een goedgetraind politica was. Van vice-premier Jorritsma wordt dit jaar een smaakvolle combinatie verwacht in de kleuren van het kabinet.

Vrouwelijke kamerleden die geen idee hebben hoe dat moet met zo'n hoed, worden ook buiten de VVD niet aan hun lot overgelaten. Nog onlangs vonden de dames een folder van de hatdesigner Berry Rutjes jr uit Gouda in hun postvak, met een setje kaarten met voorbeelden van wat zij zoal kan ontwerpen aan hoofddeksels.

Voor het CDA-kamerlid Marry Visser-van Doorn is dat allemaal verspilde moeite. Zij draagt ook op gewone werkdagen creaties van haar zoon, de ontwerper Mart Visser, in anti-bontkringen bekend als 'dom bontje'. Ook voor prinsjesdag kan ze bij hem terecht. Haar keuze zal dit jaar net als andere jaren vallen op een tamelijk terughoudende combinatie. Want met die hoeden is het volgens haar echt uit de hand gelopen. De aandacht moet naar de koningin gaan, zegt ze. Prinsjesdag moet geen Ascot worden, dat leidt alleen maar af. Correcte kleding, maar niet te opzichtig, zo hoort het volgens Visser-Van Doorn.

Enkele kritische kamerleden zonder hoed slaan met verbazing gade hoe sommige uitgedoste collega's zich inspannen om een stoel op de voorste rijen in de Ridderzaal te bemachtigen. De kunst is een stoel te claimen door er vlug de toegangskaart op te leggen. Wie veel geld uitgeeft aan een mooie hoed, zit niet graag achterin buiten het zicht van de camera's.

De verwachting voor de tien opvallendste hoeden in de Ridderzaal:

1 Annemarie Jorritsma (VVD)

2 Marja Wagenaar (PvdA)

3 Sharon Dijksma (PvdA)

4 Nellie Verbugt (VVD)

5 Hella Voûte (VVD)

6 Clémence Ross (CDA)

7 Marleen Barth (PvdA)

8 Tineke Netelenbos (PvdA)

9 Annelies Verstand (D66)

10 Mariëtte Hamer (PvdA)

Twee vrouwelijke kamerleden hebben het makkelijk: Ineke van Gent en Tara Singh Varma. Beide GroenLinks-parlementariërs zijn principieel afwezig bij prinsjesdag, net als hun mannelijke collega's Kees Vendrik en Hugo van der Steenhoven en de senatoren Tom Pitstra en Leo Platvoet. Zij zijn voor een gekozen staatshoofd. Geen poespas, doe maar een toespraak van de premier met daarna een feestje met de burgers, vinden deze GroenLinkse dissidenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden