Q-mail

Wim Kok is vandaag 1639 dagen premier. Overmorgen rukt hij het lijstje binnen van de tien langst zittende minister-presidenten van de twintigste eeuw. De christelijk-historische De Geer staat daarop nu nog tiende, met 1641 dagen. Komende vrijdag zal dat lijstje er als volgt uitzien:

1 Lubbers CDA 4309

2 Ruys de Beerenbrouck RKSP 3906

3 Drees PvdA 3789

4 Colijn ARP 2483

5 Heemskerk ARP 2025

6 Cort van der Linden lib 1837

7 Van Agt CDA 1781

8 Gerbrandy ARP 1755

9 Den Uyl PvdA 1683

10 Kok PvdA 1642

Denk niet dat politici mijlpalen als deze niet belangrijk vinden. Toen iemand Dries van Agt tijdens zijn premierschap eens, ten overvloede, herinnerde aan de wankele basis waarop zijn kabinet met Wiegel rustte, antwoordde deze: 'Maar ik zit er al langer dan Barend, mijn waarde.' Barend Biesheuvel was iets minder dan twee jaar premier.

Het zal Kok waarschijnlijk weinig doen dat hij De Geer passeert. Van meer betekenis is dat hij Joop den Uyl in zicht krijgt. Het lukt Kok maar niet uit de schaduw van Joop weg te komen, zelfs niet nu zíjn tweede kabinet er wél is gekomen.

Zittende kamerleden en ministers (althans een vijftigtal onder hen) riepen onlangs Willem Drees uit tot de meest invloedrijke en spraakmakende politicus van de twintigste eeuw. Den Uyl eindigde in deze peiling tweede, Lubbers derde, Bolkestein vierde en Wiegel samen met Oud vijfde. Kok kwam niet in de top voor. Hij moet zich troosten met de verwachting dat hij langer premier zal zijn dan Den Uyl. De dag waarop hij zijn grote voorganger zal evenaren, is 1 april.

We hebben al eens vastgesteld dat de Nederlandse politiek een zaak is van Hansen, Jannen, Pieten en Willems. Maar dat is aan het veranderen. We nemen het volgende lijstje vooralsnog zonder enige toelichting mee:

1 Oussama

2 Nebahat

3 Thanasis

4 Khadija

5 Farah

6 Tara

7 Mohamed

8 Patricia

9 Usman

10 Fadime

Een parlementaire enqûete maakt van kamerleden nationale bekendheden, soms zelfs nationale helden. Van de enqûetecommissie naar de Bijlmerramp genoot alleen het kamerlid Rob Oudkerk buiten het Binnenhof al bekendheid, vooral dankzij zijn bijbaan als tv-arts. Toch is Oudkerk niet de befaamdste politicus-arts. In een betrekkelijk subjectieve volgorde

De tien befaamdste politici-artsen

1 Jan Lamberts

2 Tilanus Jr

3 Roelof Kruisinga

4 Els Borst

5 Ben Polak

6 Rob Oudkerk

7 Froukje Laning-Boersema

8 Gerrit Mik

9 Jan Beekmans

10 L. Stuyt

Jan Lamberts, PvdA-kamerlid in de jaren zestig en zeventig, staat op de eerste plaats omdat hij een van de mannen was achter de legendarische uitroep van de freule 'Dit is gekkenwerk!'. De freule, het christelijk-historische kamerlid Wttwaall van Stoetwegen, riep dat tijdens een nachtelijk kamerdebat over de loon- en inkomenstenbelasting in 1970.

De aanleiding was dat haar fractiegenoot Willem Scholten, de latere minister van defensie en vice-voorzitter van de Raad van State, achter de gordijnen onwel was geworden. Scholten kon absoluut niet tegen laat naar bed gaan en dit was al de derde nacht dat het eigenlijk te laat voor hem werd.

Toen hij op gegeven onderuitging, werd in allerijl Jan Lamberts, de enige arts in de zaal, te hulp geroepen. Die stelde snel en resoluut zijn diagnose: 'Onmiddellijk naar bed!' De freule rende ontdaan naar de interruptiemicrofoon om haar legendarisch geworden uitroep te slaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden